Home Fotografie Wat is een spiegelreflexcamera?

Wat is een spiegelreflexcamera?

door Dirk Van den Bossche
0 comment 8 minuten leestijd

De spiegelreflexcamera is het grootst mogelijke klein beeld fototoestel, met de meest professionele uitstraling. Hij heeft een ingebouwde opklapbare spiegel voor de sensor, die het mogelijk maakt om via de prismazoeker en die spiegel door de lens te kijken. Daardoor komt wat je in de camerazoeker ziet, perfect overeen met wat er op je foto komt. Andere kenmerken van de spiegelreflexcamera zijn: de verwisselbare lenzen, zijn grote APS-C of full frame sensor en hotshoe voor een externe flitser. Hij telt bovendien veel regelbare functies, waarmee je precies die foto neemt, die je in gedachten had.

Hoe werkt een spiegelreflexcamera?

Midden formaat camera’s en technische camera’s zijn groter dan een spiegelreflexcamera, maar die worden vooral in een professionele studio gebruikt. En de digitale versies zijn onbetaalbaar voor wie niet dagelijks met fotografie bezig is en er zijn beroep van heeft gemaakt. Van de vertrouwde toestellen, zoals: compact camera’s, bridgecamera’s en systeemcamera’s, is de spiegelreflexcamera de grootste. Het is een prima reportagecamera, met betaalbare en duurdere modellen, die zich van de andere klein beeld camera’s onder meer onderscheidt door zijn ingebouwde opklapbare spiegel.

Opklapbare spiegel

Die spiegel is cruciaal in de werking van de spiegelreflexcamera. Het fotografische beeld wordt zoals gewoonlijk gevormd op de sensor, nadat het licht via de lens de camera is binnengekomen. Maar de manier van kijken naar je onderwerp en de beoordeling van het kader verschilt van andere camera’s. Omdat je bij een spiegelreflexcamera via de zoeker en spiegel door de lens kijkt. Het grote voordeel daarvan is dat je precies ziet wat er gebeurt. Wat de sensor registreert, is wat je door je zoeker ziet.

Grote sensor

Het gevolg van dit ingenieuze systeem is dat je nooit voor verrassingen komt te staan. Dat is wat een analoge spiegelreflexcamera zo geliefd maakte en waarom veel professionele fotografen nu ook voor de digitale versie kiezen, maar hij ook hobbyfotografen aanspreekt. De spiegelreflexcamera werkt als volgt: van zodra je de ontspanknop helemaal indrukt, klapt de spiegel voor de sensor omhoog. Zodat het licht dat via de lens in je camera komt, rechtstreeks tot bij de sensor geraakt. Waar een negatief beeld ontstaat, dat door de beeldprocessor in een positieve JPEG of RAW wordt omgezet.

Prismazoeker

Tot je de foto neemt, volg je alles nauwgezet in je zoeker. Je drukt de spiegelreflexcamera tegen je oog aan, waardoor hij stabieler wordt. En je beoordeelt het beeldkader, tot je helemaal klaar bent om af te drukken. Hoewel de zoeker zich hoger bevindt dan de lens, zie je het beeld heel precies. De spiegel zorgt daarvoor. Hij blokt de doorgang naar de sensor af en spiegelt het licht dat via de lens in je camera komt, naar de bovenkant van de body. Waar de prismazoeker van je spiegelreflexcamera het gespiegelde beeld weer omkeert en rechtzet.

wat is een spiegelreflexcamera

De voor- en nadelen van een spiegelreflexcamera

Zijn grote nauwkeurigheid blijft de voornaamste troef van de spiegelreflexcamera. Maar hij heeft nog pluspunten ten aanzien van de compact camera’s en bridgecamera’s. En zelfs tegenover de krachtige systeemcamera’s, zonder spiegel, houdt hij stand. Omdat de voordelen van de spiegelreflexcamera sterker doorwegen dan zijn grote nadeel: zijn gewicht. Waardoor het moeilijker is om je camera mee te nemen, op uitstap of op reis.

Gewicht meesleuren

Als je behalve thuis vooral op reis fotografeert, is een spiegelreflexcamera voor jou misschien niet de allerbeste keuze. Want niet alleen het gewicht van je camera telt mee. Je moet ook rekening houden met wat er nog allemaal in je fototas zit. Meestal zijn dat: meerdere objectieven; je reportageflitser; een aantal goede filters, zoals de Uv-filter en de polarisatiefilter; een draadontspanner of draadloze afstandsbediening; batterijen voor je flitser en fototoestel en de batterijlader. En misschien neem je naast jouw goedgevulde fototas ook nog een statief mee om je spiegelreflexcamera op te monteren.

Camera en toebehoren

Als je dat allemaal moet meesleuren, is de pret er voor veel hobbyfotografen helemaal af. Maar vind je het geen probleem om regelmatig wat gewicht mee te torsen, zul je zeker ook de voordelen inzien van die extra spullen in je fototas. De krachtige externe flitser maakt het mogelijk om ook over grote afstand onderwerpen helder in beeld te brengen, die anders in het donker zouden staan. En de vele lenzen bieden jou de kans om bewust te kiezen voor een groothoeklens, om landschappen in beeld te brengen. Een telelens, om verre elementen dichterbij te halen. Of een macrolens, om minuscule objecten vergroot in het beeldkader te tonen. En filters helpen om kleurcontrasten te verbeteren.

Hoge lichtgevoeligheid

De spiegelreflexcamera biedt sowieso al een goede beeldkwaliteit. Zijn grote beeldsensor geeft je de mogelijkheid om ook in moeilijke lichtomstandigheden scherpe en heldere foto’s te nemen. Doordat op die beeldsensor veel grote lichtgevoelige punten zitten, die je onderwerp zelfs bij extreem hoge ISO-waarden gedetailleerd en zonder ruis weergeven. Hoge ISO-waarden zijn nuttig wanneer je vaak aan sportfotografie doet. Omdat je daardoor snellere sluitertijden kunt instellen, die beweging op je foto’s voorkomen. Bovendien heeft de spiegelreflexcamera een groter dynamisch bereik. Waardoor contrasten tussen licht en donker beter worden opgevangen. Dat is handig in zonovergoten landen.

Prima reactiesnelheid

In sterk wisselende omstandigheden bereikt de spiegelreflexcamera de beste resultaten. Omdat deze camera veel functies bevat, die je apart kunt instellen. Waar kleinere camera’s vaak op automatische piloot werken en minder flexibel zijn. Die compacte toestellen reageren ook trager bij het afdrukken, waardoor een bewegend iets of iemand al lang uit het beeldkader is verdwenen op het moment dat de sensor de foto vastlegt. Daarvan heb je geen last met de spiegelreflexcamera. Dankzij de optische zoeker volg je live wat er zich voor je camera afspeelt. En wanneer je op de ontspanknop drukt, heeft dat een onmiddellijke uitwerking. De camera reageert zo snel dat je tot 10 foto’s per seconde neemt.

Scherpte en printgrootte

Met een spiegelreflexcamera ben je altijd paraat. Al meteen na het inschakelen kun je beginnen. Het is een prima reportagetoestel. Hij reageert snel en geeft je de mogelijkheid om de scherptediepte te variëren. De lenzen die je gebruikt, zijn lichtgevoeliger. Waardoor je tegelijkertijd langer met een lage ISO fotografeert en het scherptegebied in de foto verkleint. De nadruk ligt op je onderwerp, zoals dat hoort bij macrofotografie, of bij het maken van portretten. Anderzijds is het mogelijk om alles scherp in beeld te brengen. Wat prima is voor landschappen. En dankzij de APS-C of full frame sensor kun je al die prachtige foto’s ook groot printen.

Wat is een goede spiegelreflexcamera voor beginners?

Sinds de lancering van de digitale camera een kwarteeuw geleden heeft ook de spiegelreflexcamera zo’n grote evolutie doorgemaakt, dat je er enkel nog goede kunt kopen. Veel merken bieden er aan, zodat de keuze erg ruim is. Maar als je toekomstgericht wilt investeren, koop je best een Canon of Nikon. Omdat dit de grootste merken zijn, met het meest uitgebreide aanbod. En omdat ze jou de mogelijkheid bieden om door te groeien als fotograaf, zonder je ertoe te dwingen om onnodige kosten te maken. Zo kun je EF-lenzen op alle camerabody’s van de EOS-reeks van Canon gebruiken, zodat je er geen nieuwe moet kopen bij de overschakeling naar een complexere spiegelreflexcamera.

Betaalbare instapmodellen

Want het is mogelijk om met een eenvoudige, betaalbare spiegelreflexcamera van start te gaan. Om later je materiaal uit te breiden en van body te wisselen. Als je merkt dat fotografie meer een passie is geworden, waar je niet zonder kunt. Of er zelfs een centje mee kunt bijverdienen, omdat je steeds mooiere foto’s neemt, die ook bij anderen heel erg in de smaak vallen. Canon en Nikon hebben heel goede instapmodellen, met bijhorende objectieven, waarvan we er graag enkele aan u voorstellen.

Canon EOS 2000D

De Canon EOS 2000D is een goede spiegelreflexcamera voor beginners. Zijn body kost minder dan 440 euro en combineer je die met een fototas en 18-55 mm lens, betaal je net geen 100 euro meer. Met die lens fotografeer je thuis en op reis. Ze is prima voor mooie landschapsfotografie en andere ruime beeldkaders. Wil je daar ook nog een degelijke telelens bij, zoals de EF 70-300 met lichtsterkte f/4.0 – f/5.6, waarmee je verre elementen dichterbij haalt, dan ben je gesteld voor 800 euro. Zo breid je in kleine stappen je fototas uit met nog een flitser en een paar filters. En ook een statief kan er nog bij. Nadelen aan dit instapmodel zijn: de iets kleinere APS-C sensor en het niet-kantelbare LCD-scherm.

Nikon D3500

Bij Nikon is het een gelijkaardig verhaal. Daar is de Nikon D3500 het ideale instapmodel. Maar door zijn kleinere camerabody heeft ook deze spiegelreflexcamera een APS-C sensor, met cropfactor 1,5 ten aanzien van zijn grotere broertjes met een full frame sensor. De camera is ideaal voor foto’s van het gezin, thuis en op reis. En met een telelens erbij kan hij worden ingezet voor sportfotografie en het spotten van wilde dieren. De prijs is vergelijkbaar met die van de Canon EOS 2000D. Welke van de twee camera’s je kiest, hangt af van je eigen voorkeuren en hoe de camera in je hand ligt. Wil je later overstappen op een full frame professionele spiegelreflexcamera, moet je een budget voorzien dat een kleine tiental keer hoger ligt. Zo’n camera met lenzen en batterijgrip kost al snel 6.000 euro.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info