Home Fotografie Wat is macrofotografie

Wat is macrofotografie

Met de juiste camera en een aangepaste lens voor macrofotografie maak je de beste foto's

door Dirk Van den Bossche
0 comment 2 minuten leestijd

De beste lens voor macrofotografie in huis of in de natuur is een lichtsterke primelens waarmee het mogelijk is om dichtbij je kleine onderwerp te komen. Zodat je het levensecht op je uitvergrote foto kunt plaatsen.

De lens heeft bij voorkeur speciale glazen die lensfouten voorkomen. Omdat zelfs de kleinste onregelmatigheden bij macrofotografie enorm opvallen. Met een diafragma van f/2.8 of een nog grotere lensopening beperk je de scherptediepte. Zo blijft de aandacht bij het insect of de bloem in de voorgrond en dwaalt je blik niet verder af.

Een stille autofocusmotor is mooi meegenomen en een ingebouwde beeldstabilisator is vooral nodig bij telelenzen die voor macrofotografie zijn bedoeld. Omdat je zo ongewenste trillingen tegengaat en de foto scherp blijft. De lens is bij voorkeur weersbestendig, zodat je ze in alle omstandigheden kunt gebruiken.

Ook als je met water werkt of op de vochtige bodem in het bos gaat liggen. Een zoomlens voor macrofotografie heeft het voordeel dat je van brandpuntsafstand kunt veranderen zonder je te moeten verplaatsen. Maar de scherpte en de lichtsterkte zijn vaak minder goed. En met tussenringen verlies je ongeveer 2 stops. Bovendien is scherpstellen op oneindig niet meer mogelijk.

Welke instellingen kies je voor macrofotografie?

Plaats je camera bij voorkeur op een laag statief en gebruik je afstandsbediening of draadontspanner om trillingen te voorkomen. Dat levert scherpere beelden op. Uit de hand fotograferen, kan uiteraard ook. Maar zoek dan voldoende steun en monteer een macrolens met ingebouwde beeldstabilisator op je fototoestel.

Kies een groot diafragma zoals f/1.4 of f/2.8, om de scherptediepte te beperken en een snelle sluitertijd mogelijk te maken. Want ook die is noodzakelijk om je onderwerp scherp weer te geven.

Vliegende insecten rusten wel eens op een bloem, maar zitten zelden stil. Van dichtbij fotograferen, vergroot het risico op onscherpte. Zeker wanneer de sluitertijd te lang wordt. Met een sluitertijd van 1/250 seconde of korter, is de kans op dergelijke problemen nihil.

Verhoog de ISO-waarde zo nodig om die waarde te bereiken. Of plaats een ringflitser op je lens voor macrofotografie om heldere en heel gedetailleerde macrofoto’s te nemen, waarvoor iedereen meteen in bewondering staat.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info