Home Advies Drones en fotografie, een antwoord op je vragen

Drones en fotografie, een antwoord op je vragen

Vaak gestelde drone vragen voor fotografie in België

door Slim
0 comment 4 minuten leestijd

Een drone is een onbemand luchtvaartuig: een mini propellervliegtuig of kleine helikopter. De piloot bestuurt de drone vanaf de grond, door middel van een afstandsbediening. Drones zonder camera moet je in het vizier houden. Drones met een camera kan je via de beelden besturen. Wij gaan hier dieper op in, dit zijn drones geschikt voor fotografie en video-opnames.

Drones voor beginners behoren tot de categorie C0. Ze wegen minder dan 250 gram. Je hoeft geen opleiding te volgen om deze drone te mogen besturen. Een professionele drone is zwaarder, vliegt hoger, verder en sneller. Afhankelijk van hun toepassingen variëren die drones in vorm en gewicht. Voor je ermee aan de slag mag gaan, volg je een opleiding en slaag je voor de examens.

Waar in België vliegen met een drone (kaart)?

https://map.droneguide.be/ –  Door de uniforme wet op het dronegebruik mag je in elke Europese lidstaat vliegen. Sinds januari ’21 gelden overal dezelfde regels.

Dat is vooral goed nieuws voor beginnende piloten van lichte drones, onder de 250 gram. Je mag je mini drone mee op reis nemen en in het buitenland de lucht in sturen, om mooie beelden te maken van het landschap. Zo weet je dus dat je mag vliegen zonder vergunning, maar dat je drone tot deze categorie moet behoren.

Voor professionele drones gelden zwaardere regels. Maar globaal gesproken mag je overal vliegen waar je drone geen gevaar vormt voor mensen op de grond en het andere luchtverkeer. Vooral in de laagvliegzones van helikopters en vliegtuigen kunnen conflicten ontstaan. De verboden, rode zones in België vind je terug op de Droneguide kaart van Skeyes.

Ook voor professionals (of mensen die trainen en oefenen) zijn er dus zones waar je mag vliegen zonder vergunning.

De kaarten met ‘no-fly’ zones van de andere Europese landen moet je per land raadplegen. Iedere luchtvaartautoriteit is verantwoordelijk voor zijn eigen luchtruim. Momenteel bestaan er nog geen luchtvaartkaarten over landen heen of voor het hele Europese grondgebied.

Heb ik een drone verzekering nodig?

Als piloot ben je verantwoordelijk voor de schade die je drone veroorzaakt. Om risico’s te beperken, mag je drone niet boven mensenmassa’s vliegen. Je moet ook de privacy van anderen respecteren. Zo mag je niet over hun privéterrein vliegen en daar ongevraagd opnames maken. Je drone moet steeds herkenbaar zijn aan een zichtbaar aangebracht registratienummer.

Voor je dat nummer kunt aanvragen, moet je een gepaste aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, die per categorie anders is. Bij recreatieve vluchten mag je drone niet hoger gaan dan 120 meter en moet hij binnen je gezichtsveld blijven. Wanneer het dan nog fout gaat, zal de verzekering de schade dekken.

In sommige familiale verzekeringen is dronegebruik in de polis opgenomen. Het gaat dan enkel over vluchten met een laag risico, op meer dan drie kilometer van een luchthaven of afgebakend terrein met laagvliegroutes. Je mag evenmin boven gevangenissen, gasinstallaties of kerncentrales vliegen.

Voor professionele vluchten sluit je een droneverzekering af, met een waarborg burgerrechtelijke aansprakelijkheid. Die komt tussen in geval van lichamelijke of materiële schade. Die geldt over de hele wereld, behalve in de VS en Canada. Je kunt die polis nog uitbreiden, door je te verzekeren tegen: hacking, diefstal en het verlies van beeldmateriaal.

Mag ik boven mensen hun huizen vliegen?

Eigenlijk niet, alles hangt af van de map waar je mag vliegen. Ook de categorie van je drone is van belang, en of het een camera heeft. Er zijn regels tegen voyeurisme, met een drone kan je de privacy van mensen (in eigen woning) verstoren.

Zie je een drone boven jouw huis vliegen dan kan je dit melden aan de lokale politie. Geef een datum en tijdstip en de politie kan zo zoeken naar de persoon die de drone bestuurd.

Je mag alleen geen foto’s maken van militaire objecten of aangewezen gebouwen. Ook heb je met de privacywetgeving te maken. Je mag alleen filmen en fotograferen waar je normaal ook mag komen en met een normale camera mag fotograferen. Dus niet in tuinen of op afgesloten terreinen.

Moet ik mijn drone registreren in België?

Ja dit moet zodra de drone zwaarder is dan 250 gram. Dan gelden de bovenstaande regels en moet je de drone registreren. Dit is een manier om mensen verantwoordelijk te maken voor hun acties met een drone. Anders blijven het onbemande vliegtuigjes, wat gevaar kan vormen voor de maatschappij.

Registreer je je drone niet dan doe je dat op eigen risico. Weet ook dat er merken zijn die je drone van op afstand beperken (geen camera, minder hoogte, kleinere actieradius, ….) als je deze niet registreert. De merken doen dit om beter in de markt te liggen en alle wetten te respecteren, zodat hun drone makkelijker verkocht kan worden.

Heeft België een eigen drone wetgeving?

België heeft zijn eigen drone wetten maar die vallen in dezelfde lijn als andere Europese landden. Europa heeft richtlijnen opgegeven voor de lidstaten, zij hebben het recht deze aan te passen (om te voldoen aan lokale wetten). In België gelden dezelfde wetten als de ander Europese lidstaten.

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info