Home Fotografie Wat is een compact camera?

Wat is een compact camera?

Wil je mooie foto’s nemen zonder poespas, dan is een compact camera ideaal

door Dirk Van den Bossche
0 comment 8 minuten leestijd

Fotograferen wordt kinderspel met een compact camera. Het is een handig klein fototoestel dat je gemakkelijk overal mee naartoe neemt en hoofdzakelijk is bedoeld om automatisch te werken. De camera gaat dan zelf op zoek naar de beste instellingen om heldere en scherpe foto’s te nemen. Je kantelt de lens van de compact camera in de richting van je onderwerp, bepaalt het beeldkader op het LCD-scherm en drukt af. Een printklare foto wordt naar de geheugenkaart geschreven. Ook aan dat bestand hoef je zelf niets meer te doen. De foto’s rollen zo uit je goede printer. Eenvoudiger kan echt niet. Met een goede compact camera neem je foto’s van je familie en vrienden, thuis en op reis.

waar op letten compact camera

De voordelen van een compact camera

Door het miniformaat en het grote gebruiksgemak is de compact camera al jaren de bestverkopende digitale camera. Je doet er niet alleen jezelf, maar ook de kinderen een groot plezier mee. Zo past hij perfect in hun kleine handen, je reiskoffer en zelfs in je binnenzak. Om vervolgens heel discreet foto’s te nemen op familiefeesten, onderweg en op vakantie. Het is de eerste camera waarmee je leert hoe je leuke foto’s neemt door dicht bij je onderwerp te gaan staan en het groot in beeld te brengen.

Op je LCD-scherm kijk je of de compositie goed zit. Daarna druk je de ontspanknop in. Meer moet je niet doen. De camera bepaalt helemaal zelf welke ISO-waarde, sluitertijd en diafragmawaarde nodig zijn om tot een scherpe en goed belichte foto te komen. Zo hoef jij je daar totaal niet druk om te maken.

Gebruiksgemak

Je hebt bijgevolg ook geen voorkennis nodig om een goed fotograaf te worden. De compact camera laat je niet in de steek. Hij is goed uitgerust en ondersteunt je waar nodig. Eigenlijk kun je helemaal niets fout doen. De lens zit vast aan het toestel, waardoor je die nooit moet wisselen, terwijl dat wel het geval is bij de systeem- of spiegelreflexcamera.

De groothoek zoom vergroot het scherptegebied. Zodat je niet alleen de voorgrond, maar ook de achtergrond scherp op de foto krijgt en het risico op onscherpe onderwerpen beduidend kleiner wordt. Wil je toch meer onscherpte achteraan het beeld, selecteer dan de handmatige instellingen – die zitten op de betere camera’s – en wijzig het diafragma.

Creativiteit

Met de diafragma voorkeuzefunctie bepaal je zelf de scherptediepte. Met de sluitertijd voorkeuze is het mogelijk om een snel bewegend onderwerp toch scherp op de foto te krijgen. Naast deze meest voor de hand liggende handmatige instellingen vind je op het wieltje met programma’s nog een paar leuke hulpmiddelen. Om je foto’s meer naar je hand te zetten, wanneer je eens creatief wilt zijn.

Met de macrofunctie stelt de camera al vanaf twee centimeter automatisch scherp op insecten, bloemen en andere kleine voorwerpen die je groot en gedetailleerd in beeld wilt brengen. Terwijl je daar met een grotere camera een aparte lens voor nodig hebt. Met een andere instelling is het mogelijk om je camera voor te bereiden op het fotograferen van weidse landschappen en erg scherpe vergezichten.

Connectiviteit

Zo creëer je mooie herinneringen aan je verre reis met een betaalbare, eenvoudige camera die je op elke uitstap meeneemt. De compact camera is het ideale reportagetoestel waarmee je overal vanuit de hand fotografeert. Zodat je geen duur statief nodig hebt om de camera te ondersteunen. Wil je de camera toch zo opstellen dat je zelf mee op de groepsfoto staat, zet je hem gewoon voor je neer of plaats je hem op een tafelstatief. Dat kan omdat je camera zo licht is.

Stel de timer in en ga tussen je familie staan. Ook dat is eenvoudig. Net zoals het maken van leuke filmpjes van je reis of feest, die je later thuis op je tv afspeelt of via draadloze connecties over je laptop of smartphone met je vrienden deelt. Standaard foto’s print je rechtstreeks vanaf je camera, dankzij een USB-kabel met PictBridge.

De nadelen van een compact camera

Foto’s van 10 x 15 cm en 13 x 18 cm printen, of een fotoboek samenstellen vormt geen probleem. Zo leg je een verzameling aan, met boeken per thema. Een algemeen familiealbum en meerdere boeken van je opgroeiende kinderen. Een fotoplakboek van elke reis, met bijzondere momenten en prachtige bezienswaardigheden. Of een boek per interessegebied, zoals: macrofoto’s van insecten en bloemen. Maar grote posters van je foto’s maken, zal niet lukken met de bestanden die afkomstig zijn van een compact camera. Tenzij je de ruis erbij neemt en ook de toenemende onscherpte bij het uitvergroten door de vingers ziet. Want dat zijn de grote nadelen van de kleine sensor die in een compact camera zit. Enkel bij de duurdere toestellen valt de ruis nog mee.

Zoombereik

Wanneer je de automatische instellingen gebruikt, heb je ook geen invloed op de scherptediepte en de gebruikte sluitertijd. Waardoor je soms het gevoel krijgt dat wat je op jouw foto ziet niet helemaal overeenkomt met wat je voor ogen had. De camera beslist nu eenmaal in jouw plaats welke de beste instellingen zijn om een heldere en scherpe foto te bekomen. Wil je net bewegingsonscherpte tonen, kan dat een probleem zijn. Maar in de meeste gevallen wil je vooral dat alles goed en duidelijk op het prentje staat.

Om het onderwerp groot in het beeldkader te krijgen, zodat onbeduidende elementen naar de achtergrond verschuiven, wordt gebruikgemaakt van een zoom. Maar op de compact camera zit meestal een groothoek zoom. Daarmee kun je slechts beperkt zoomen. Je loopt dan het risico dat je onderwerp ver weg blijft en de voorgrond vrij leeg lijkt.

Ruis

Daar zijn maar twee oplossingen voor. Of je stapt een eind tot je een betere compositie krijgt, of je koopt een duurdere superzoom. Maar die heeft grotere problemen in slechte lichtomstandigheden, want de lichtgevoeligheid van de lens is vaak minder goed. Zowel de bridge camera als de compact camera hebben in het beste geval een ingebouwde beeldstabilisator. Die moet je camera stabieler maken tijdens het fotograferen. Maar eigenlijk is de meerwaarde vrijwel nihil. Omdat hij bij kleine camera’s in de body zit, terwijl het zwaartepunt van de camera meer vooraan ligt. Zeker wanneer je een uitschuifbare zoomlens hebt.

Bij de spiegelreflexcamera met verwisselbare lenzen is dat beter geregeld. Daar zit de stabilisatie in de zware lens, waardoor het positieve effect op de foto’s groter is en ook je video’s er stabieler uitzien. Laat je bijgevolg niet om de tuin leiden door sluwe verkopers.

Flitser

Bij minder goede lichtomstandigheden zijn compact camera’s altijd in het nadeel. Ze hebben enkel een LCD-scherm en geen optische zoeker om door te kijken, waardoor je minder stabiel staat. En ze hebben wel een ingebouwde flitser om licht aan het plaatje toe te voegen. Maar die is onvoldoende sterk om over een grote afstand te flitsen of een zaal in zijn geheel te verlichten. Ook meermaals kort na elkaar flitsen bij reeksopnamen, lukt niet.

Bovendien zit op kleine compact camera’s vrijwel nooit een hotshoe waarop een externe flitser past. Waardoor je al snel je ISO-waarde moet verhogen om ’s avonds nog duidelijke foto’s te nemen. En die hogere ISO-waarde verergert nog de ruis in je grotere foto’s, die sowieso al aanwezig was door de kleine sensor.

Wie kan er best voor een compact camera kiezen?

Je zou kunnen stellen dat de compact camera op maat is gemaakt van de lomograaf. Zo noemden ze vroeger iemand die vooral plezier aan zijn camera wilde beleven en hem daarom altijd bij zich droeg. Het was een reportagefotograaf die midden in de actie stond en alles wat hij leuk vond registreerde. Zonder na te denken over de technische aspecten van fotografie of te handelen volgens de regels van de kunst.

De lichtgewicht compact camera neem je door zijn handige formaat gemakkelijker mee dan om het even welk ander fototoestel. Je fotografeert er onopvallend mee. En door zijn wendbaarheid kun je er ook creatief mee aan de slag gaan, zodat verrassend goede foto’s ontstaan.

Daarnaast is de compact camera prima voor het maken van allerhande filmpjes. Met een handig ministatief waarop bedieningsknoppen staan, wordt het al snel een goede vlogcamera waarmee je een digitaal dagboek bijhoudt en volgers aan je bindt. Je eigenzinnige video’s voorzie je van live commentaar en je plaatst ze op YouTube. Door zijn veelzijdigheid spreekt de compact camera een heel divers publiek aan.

Hoeveel kost een goede compact camera?

Zijn populariteit heeft de compact camera ook aan zijn prijs te danken. Een goedkope goede vind je al voor minder dan 100 euro. Ideaal om aan je kind of kleinkind te schenken. En daar wordt handig op ingespeeld. Want veel van die goedkope camera’s vind je in frisse kleuren. Terwijl de grotere en duurdere modellen veelal een grijze of zwarte uitvoering hebben.

De goedkoopste camera’s hebben een 1/2.3” beeldsensor en een ontspanknop zonder veel extra’s. Naarmate het keuzemenu met extra instellingen uitgebreider wordt en de camera een betere zoom heeft, stijgt de prijs naar 500 euro. In die prijsklasse worden de toestellen een tikkeltje groter, waardoor er een 1 inch sensor in past. Die is net iets beter en heeft meestal een hogere resolutie, zodat je de foto’s groter kunt printen.

De bridge camera zit aan het dure uiteinde van de compact camera reeks. Voor een superzoom betaal je al snel 1.000 tot 2.000 euro. Maar daarmee plaats je verre onderwerpen dan wel groot vooraan op je foto’s.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info