Home Fotografie Wat is straatfotografie

Wat is straatfotografie

door Dirk Van den Bossche
0 comment 2 minuten leestijd

Straatfotografie is fotograferen in de openbare ruimte. Je legt mensen en gebouwen met je camera en goede groothoeklens of standaardlens vast. Maar je moet daarbij wel rekening houden met een aantal regels. Sommige gekende bouwwerken worden beschermd door auteursrechten.

Vaak gaat het om nakomelingen van de architect, die zich verzetten tegen het fotograferen en het publiceren of verspreiden van foto’s van het gebouw. Ook bij het Atomium moet je eerst toestemming vragen. Tot zover het recht om publieke foto’s te maken! Neemt iemand jou op camera in het publiek dan kan je hier niets tegen doen, tenzij het gebruikt wordt voor commerciële doeleinden.

Enkel als je vanaf de straat de binnenruimte van een huis fotografeert of foto’s neemt om iemand te schaden, is er een probleem. In de andere gevallen mag je creatief met je fotocamera aan de slag gaan in straten en op pleinen in de stad. Om er mooie kleuren of zwart-wit foto’s te nemen.

Straatfotografie is ook heel uiteenlopend. Een close-up of liever een heel diepe foto met lange straten. Het kan alle richtingen uit, en dus is de keuze van camera, instellingen en lens belangrijk. Kijk alvast eens naar onze favoriete lenzen voor straatfotografie, maar vergelijk zeker verder.

Welke is de beste lens voor straatfotografie?

De beste lens voor straatfotografie is de groothoeklens of standaardlens die de Henri Cartier-Bresson in je wakker maakt en je laat dromen van een carrière als Magnum fotograaf. Met die lens ga je vlak bij je onderwerp in de straat staan, om het opvallend in zijn omgeving weer te geven.

Je toont smalle straten met sfeerverlichting, het leven op en rond het marktplein, de mensen voor hun huis, terrasjes en andere leuke ontmoetingsplaatsen. De locatie, het unieke standpunt dat je inneemt en het tijdstip waarop je afdrukt, bepalen de kwaliteit en de inhoud van je beeld.

Welke instellingen kies je voor straatfotografie?

Met een lichtsterke lens houd je de ISO-waarde laag: 100 of 200 ISO moet lukken. Ook in straten met hoge gebouwen, waar er minder zonlicht is. ‘s Avonds verhoog je de ISO-waarde. Kies het diafragma voorkeuzeprogramma op je camera om de scherptediepte te bepalen.

Besef echter dat die altijd vrij groot is bij een lens met een brede beeldhoek. Ga dicht bij je onderwerp staan, om meer variatie in je foto’s te brengen. De sluitertijd wordt ingevuld door je camera. Maar hij mag niet langer worden dan 1/60 seconde. Tenzij je de camera op een statief monteert om beweging te tonen of avondopnames te maken.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info