Home Koopgids Koopgids: Drones voor beginners

Koopgids: Drones voor beginners

Waar op letten bij het kopen van een drone?

door Dirk Van den Bossche
0 comment 5 minuten leestijd

Drones zijn de laatste jaren steeds populairder geworden en worden voor verschillende doeleinden ingezet, van professionele fotografie tot recreatief gebruik. Maar voordat je een drone gaat aankopen, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij de aankoop ervan. Wij deden ook zo’n vergelijking, onze favorieten vind je hier.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste kenmerken van een drone, zoals de afstandsbediening, camera, stabilisatie, sensoren, batterij en vliegtijd, draagbaarheid en gewicht. We beantwoorden ook enkele veelgestelde vragen over het vliegen met een drone en de verzekering ervan. Of je nu een beginner bent of een ervaren piloot, deze gids zal je helpen om de juiste drone te kiezen voor jouw behoeften.

Afstandsbediening

Om je drone te kunnen besturen, heb je over het algemeen een afstandsbediening of controller nodig. Sommige kun je ook besturen door middel van je smartphone. Ga na hoe dat bij jouw drone moet. Zit er geen controller bij, zul je er nog een moeten kopen, die compatibel is met je drone. Je hebt daarbij de keuze tussen verschillende modellen en prijsklassen.

De motion controller ziet eruit als een stuurknuppel en reageert op je handbewegingen. Je houdt de knuppel met één hand vast. Afstandsbedieningen die eruitzien als een controller van een videogame, met 3D joysticks, bestuur je dan weer met twee handen.

De smart controller is een derde type aansturing. Die controller heeft behalve de twee stuurknoppen ook een ingebouwd scherm dat weergeeft wat je drone filmt. De videosignalen kunnen ook naar je smartphone worden doorgestuurd. Voor bepaalde drones heb je helemaal geen controller nodig. Die kun je rechtstreeks vanaf je smartphone aansturen.

Camera

Onder een zware drone hangt vaak een goede camera, met een variabel diafragma voor een betere lichtregeling en een aangepaste scherptediepte. Hogere ISO-waarden zijn mogelijk voor vluchten in slechte lichtomstandigheden. Zo maak je ook ’s avonds of bij slecht weer nog heldere beelden. Een goede camera heeft ook een optische zoom om je onderwerp dichterbij te halen.

Een digitale zoom heeft geen meerwaarde. De beeldkwaliteit verslechtert wanneer je die inzet. Ook de camera’s onder lichte drones leveren vaak minder mooie beelden op. Zowel de scherpte, resolutie als helderheid gaan erop achteruit. Daardoor is sterk uitvergroten van beelden uit den boze. Video’s halen geen 4K kwaliteit meer. Foto’s worden niet in RAW-formaat, maar als JPEG geregistreerd.

Stabilisatie

Vloeiende video’s maken, zonder storende trillingen of haperingen, is behoorlijk moeilijk. Ook als je met beide voeten stevig op de grond staat. Daarom worden goede camera’s en lenzen voorzien van een ingebouwde beeldstabilisator. Bij een drone die bruuske bewegingen maakt en onderhevig is aan felle windstoten, is die stabilisatie zeker nodig.

Daarnaast wordt een goede drone uitgerust met een 3-assige gimbal of cardanische ophanging, die de camerabewegingen soepel laat verlopen. Die assen bewegen ten opzichte van elkaar om schokken op te vangen. De camerabewegingen zullen ogenschijnlijk trager verlopen, waardoor trillingen niet meer te zien zijn in de video. De camera blijft de hele tijd stabiel.

Sensoren

De sensor is een lichtgevoelige plaat in je camera, waarop het beeld wordt gevormd dat later op je geheugenkaart wordt weggeschreven. Een professionele spiegelreflexcamera heeft een full frame sensor die het beeld één op één registreert. In kleinere camera’s is minder plaats, waardoor een kleinere beeldsensor wordt ingebouwd. Die levert vaak beelden op met een lagere resolutie, die minder kunnen worden uitvergroot.

Een professionele drone heeft een betere camera met grotere beeldsensor, dan een mini drone of een compacte drone. Waar een full frame sensor een cropfactor 1 heeft, moet je bij een 1 inch sensor al rekening houden met een factor 2,73. Bij een beeldsensor van 1/2.3” doe je maal 5,62 en bij een sensor van 1/3.2” is de cropfactor 7,61, waardoor 4K video’s en RAW-beelden er niet meer inzitten.

Batterij en vliegtijd

Iedere goede drone heeft zijn eigen batterij met een specifieke vorm: een blok, met uitsparingen en uitstulpingen. De batterij voorziet de drone van stroom, zodat hij kan vliegen en bijsturen. De meeste drones hebben één accu. Drones met een kit, geven je het voordeel van bijkomende batterijen, zodat je sneller van accu kunt wisselen.

In verhouding tot de duur van de vlucht, kost het opladen van de batterij gemiddeld dubbel zo veel tijd. Het is handig over een tweetal bijkomende accu’s te beschikken, zodat je altijd een opgeladen batterij hebt om meteen verder te vliegen.

De maximale vliegduur is een indicatie. De reële duur hangt af van de weersomstandigheden en het type drone. De batterij van een lichte mini drone moet harder werken om tegen de wind in te vliegen en dat verbruikt meer stroom. Van de maximale vliegtijd blijft dan soms maar een derde meer over.

Draagbaarheid en gewicht

De meeste drones neem je gemakkelijk mee op reis. Een mini drone door zijn compacte vorm. Grote drones doordat je ze kunt samenvouwen, waardoor ze nog maar half zo groot zijn wanneer je ze in je reiskoffer steekt.

Door de nieuwe uniforme wetgeving, mag je in alle lidstaten van Europa vliegen. Het gewicht van de drone bepaalt onder welke Europese categorie hij valt. Drie hoofdklassen A1, A2 en A3 worden nog eens onderverdeeld in C-categorieën, waaraan telkens andere voorwaarden gekoppeld zijn.

Voor de categorie C0, tot 250 gram, is geen opleiding nodig. Heeft de drone een camera, dan is een registratie wel verplicht. Vanaf C1, tussen 250 en 900 gram, moet je wel een opleiding volgen en voor het examen slagen. Vanaf C2, boven 900 gram, speelt ook de snelheid van de drone een rol en moet je als piloot aan nog strengere voorwaarden voldoen.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info