Om landschapsfoto’s te nemen van uitgestrekte landschappen en adembenemende panorama’s, heb je een goede groothoeklens nodig. Bij voorkeur een lens met een brandpuntsafstand tussen 10 en 35 mm.
Houd wel rekening met de cropfactor en de aangepaste beeldhoek. Bij de ultra groothoek komt de rand van de zonnekap soms mee in beeld. Zoom meer op je onderwerp in, als dat gebeurt.
Vanaf een brandpuntsafstand van 50 mm komt dat probleem niet meer voor. Met de standaard lens geef je de natuur weer zoals je die ziet wanneer je door het landschap wandelt. Daardoor komen je foto’s heel vertrouwd over. Wil je meer details tonen of verre elementen dichterbij halen om meer afwisseling te brengen in je natuurfotografie, koop dan een goede zoomlens, zoals de 70-300 mm.
Weet je niet goed waar te beginnen, lees dan zeker onze vergelijking van de beste lenzen voor landschapsfotografie.
Welke instellingen kies je voor landschapsfotografie?
In de meeste gevallen wil je de volle pracht van het landschap in je foto vastleggen. Met details in de voorgrond, zoals voetsporen op het strand. Of de structuur van de zandkorrels, als je nog dieper door de knieën gaat. En een scherpe achtergrond, met de zee en de prachtige stapelwolken tegen de diep blauwe lucht. Dan heb je een kleine diafragmaopening nodig, tussen f/11 en f/22.
Wil je meer nadruk leggen op een landschapselement in de voorgrond, dan kun je daarop focussen en een groter diafragma gebruiken, zodat de achtergrond waziger wordt. Fotografeer je stromen en watervallen, stel je de sluitertijd voorkeuze in. Kies een korte sluitertijd van 1/1000 seconde om de stroming in beeld te bevriezen.
Stel een sluitertijd van een paar seconden in als je een melkachtig effect wilt bekomen. Maar plaats je camera dan wel op een statief.