Home Koopgids Koopgids: spiegelreflexcamera

Koopgids: spiegelreflexcamera

Waar moet je op letten als je een spiegelreflex wil vergelijken

door Slim
0 comment 5 minuten leestijd

Spiegelreflexcamera’s zijn heel complexe en krachtige toestellen. Er bestaan heel wat modellen, voor elk type fotografie een aangepast model. Ga je vergelijken dan zijn er heel wat dingen waar je op moet letten. Misschien heb je ook een voorkeur in merken? Zo zijn er fans van Canon en fans van Nikon die enkel dit merk gebruiken.

Zo is de sensor van groot belang voor de kwaliteit van de foto’s en moet je ook rekening houden met het merk en de lenzen die je nodig hebt. Daarnaast is het gewicht en de grootte van de camera belangrijk, net zoals de gebruiksvriendelijkheid.

In dit artikel geven we je een overzicht van waar je op moet letten bij het kopen van een spiegelreflexcamera, zodat je de juiste keuze kunt maken en de mooiste foto’s kunt maken. Wil je meteen spiegelreflexen vergelijken, bekijk dan ook onze selectie van de beste modellen van 2023.

Wat is een spiegelreflex

Een spiegelreflexcamera is een camera met een ingebouwde opklapbare spiegel voor de sensor. Deze maakt het mogelijk om via de prismazoeker en die spiegel door de lens te kijken. Daardoor komt wat je in de camerazoeker ziet, perfect overeen met wat er op je foto komt.

Andere kenmerken van de spiegelreflexcamera zijn: de verwisselbare lenzen, zijn grote APS-C of full frame sensor en hotshoe voor een externe flitser. Hij telt bovendien veel regelbare functies, waarmee je precies die foto neemt, die je in gedachten had.

Verschil met een systeemcamera

Hoewel de systeemcamera aan populariteit wint, zweren de meeste beroepsfotografen nog bij hun spiegelreflexcamera. Omdat daarin een optische zoeker zit, waardoor je precies ziet wat er zich voor de camera afspeelt. Ook wanneer je op de ontspanknop drukt. Want het licht dat door de lens op de opklapbare spiegel valt, wordt meteen weer naar de prismazoeker geprojecteerd. Zo kun je de actie blijven volgen. Dat is bij sport- en reportagefotografie heel belangrijk.

In de systeemcamera zit een elektronische zoeker die het beeld van het LCD-scherm sterk verkleind weergeeft. Tijdens de opname wordt de zoeker even zwart, waardoor je de actie niet meer ziet. De spiegel in de spiegelreflexcamera beschermt bovendien de sensor, die daardoor minder stof vangt wanneer je de lens verwisselt. In de systeemcamera zit geen spiegel, wat hem fragieler maakt.

Waar op letten bij het kopen van een spiegelreflexcamera?

Sensor

De beste spiegelreflexcamera heeft een full frame sensor. Die zorgt ervoor dat je foto’s groot kunt printen zonder kwaliteitsverlies. Bij de iets kleinere APS-C sensor moet je rekening houden met een cropfactor. Dat betekent dat je de foto’s al 1,5 keer moet vergroten bij Nikon en 1,6 keer bij Canon, om aan het formaat van een full frame te geraken.

Bovendien zitten op een kleinere CMOS-sensor minder lichtgevoelige punten om een gedetailleerd beeld te registreren. Daardoor gaat de kwaliteit van de foto’s er sneller op achteruit wanneer je ze sterk uitvergroot. Uiteraard betaal je beduidend meer voor een spiegelreflexcamera met full frame sensor. Zo’n body heb je meestal niet voor minder dan duizend euro.

Merk en lenzen

Enkel Canon en Nikon hebben nog een uitgebreid gamma aan goede spiegelreflexcamera’s waarmee je kunt fotograferen en filmen. Hun full HD en 4K-videokwaliteit kan gemakkelijk concurreren met de videocamera’s van Sony en Panasonic. Andere merken, zoals: Olympus en Fujifilm, richten zich meer op de markt van de compact camera’s en systeemcamera’s zonder spiegel.

Compact camera’s hebben een vaste lens. Bij een spiegelreflexcamera en systeemcamera kun je de lenzen verwisselen. Houd er rekening mee dat je naast de camerabody nog een aantal lenzen nodig hebt. Een groothoeklens voor natuur- en landschapsfotografie. Een standaardlens van 50 mm om de zaken net zo weer te geven als je ze met het blote oog ziet. Een macrolens om insecten en bloemen groter te tonen. En een sterke telelens om verre elementen dichterbij te halen.

De beste lenzen voor jouw goede spiegelreflexcamera zijn perfect op de body afgestemd, zodat de communicatie tussen de onderdelen vlot verloopt en je de mooiste resultaten krijgt.

Canon en Nikon fabriceren daarom hun eigen lenzen. Ze zijn iets duurder in aankoop maar ze voldoen aan de hoogste kwaliteitsvereisten. Bovendien kun je ze blijven gebruiken. Ook als je ooit van body verandert. Want EF-lenzen van Canon passen bijvoorbeeld op alle EOS-camera’s van het fotomerk.

Gewicht en grootte

Een spiegelreflexcamera is zo groot dat je beide handen nodig hebt om hem te bedienen. Terwijl je hem in de ene hand houdt, ondersteun je hem met de andere. Alleen al de body weegt ongeveer 500 gram. Reken daarbij het gewicht van enkele lenzen, de externe flitser, een aantal filters zoals een uv- en polarisatiefilter, een microfoon en een statief, en je komt snel aan een volle cameratas van circa 10 kilogram.

Daarmee moet je rekening houden als je voor een spiegelreflexcamera kiest. Een compact camera of bridge camera beschikken over een vaste lens waardoor ze minder ruimte innemen.

Anderzijds geeft het wisselen van lenzen je wel meer creatieve mogelijkheden. Voor elke toepassing bestaat een specifieke lens die groter en lichtsterker is dan die van een compact camera. Daardoor is het mogelijk om ook in minder goede lichtomstandigheden mooie, heldere foto’s te nemen. Om je materiaal veilig op te bergen, heb je een cameratas nodig. Wie veel materiaal heeft, kiest een rugzak.

Gebruiksvriendelijkheid

Je kunt een spiegelreflexcamera op de automatische stand gebruiken, zodat de camera zelf de ISO-waarde, de sluitertijd en het diafragma instelt. Maar echte fotografen bepalen zelf hoe hun foto er moet uitzien en werken daarom manueel. Het wordt daardoor net iets uitdagender en spannender.

Om je foto’s van je camera naar je pc te verplaatsen, kun je de USB-kabel gebruiken, die standaard bij je fototoestel zit. Maar de beste spiegelreflexcamera heeft een ruimere connectiviteit, met wifi, bluetooth, GPS en NFC, om je foto- en videobestanden draadloos over te zetten. Dat is handig en gebruiksvriendelijk.

You may also like

Leave a Comment

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info