Home Koopgids Koopgids: Wegwerpcamera

Koopgids: Wegwerpcamera

De wegwerpcamera bestaat nog steeds, hier moet je op letten

door Dirk Van den Bossche
0 comment 4 minuten leestijd

Wegwerpcamera’s zijn al lang niet meer wat ze geweest zijn. Vroeger waren het goedkope, eenvoudige camera’s die vooral werden gebruikt op festivals en vakanties. Tegenwoordig zijn er echter verschillende types wegwerpcamera’s op de markt, van waterdichte modellen tot herbruikbare camera’s met verschillende ISO-waardes.

In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het kopen van een wegwerpcamera. We leggen uit hoeveel foto’s je mag verwachten, welke ISO-waarde je het best kiest en waarom de flitser zo belangrijk is. Bovendien geven we je tips over hoe je het best omgaat met de behuizing van je camera, en waar je op moet letten als je foto’s neemt in de buurt van water.

Of je nu een festivalganger bent of gewoon op zoek naar een handige manier om foto’s te nemen zonder je zorgen te maken over dure apparatuur, in dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt. Wil je meteen ook wat modellen vergelijken, bekijk dan onze selectie van de beste wegwerpcamera’s van 2023.

Hoe werkt een wegwerpcamera

Zelfs het kleinste kind kan een wegwerpcamera bedienen. Wegwerpcamera’s zijn zelfs ideaal voor kleinere kinderen. Een smartphone is nog te ingewikkeld en met een wegwerpcamera kunnen ze hun eerste ervaringen opdoen. En voor jou is het pure nostalgie, je haalt je toestel met filmrolletje uit je jaszak, richt het op jouw onderwerp dat je door de zoeker ziet en neemt de foto door op de ontspanknop te drukken.

Wil je de flitser gebruiken, dan activeer je die met de knop of schuiver aan de voorkant van de camera. Na het maken van je opname draai je aan de spoel bovenaan de behuizing om je film klaar te zetten voor de volgende foto. Na 27 opnamen loopt de film vast en is het tijd om hem te laten ontwikkelen.

Inleveren en foto’s ontwikkelen

In elke winkelstraat, die naam waardig, vind je verschillende adressen waarop je wegwerpcamera’s kunt inleveren om de inhoud ervan te laten ontwikkelen. De eerste mogelijkheid is een fotolabo of een vakman bij jou in de buurt: een fotograaf, fotostudio of fotowinkel.

Een tweede optie is je goede wegwerpcamera toe te vertrouwen aan speciaalzaken en grotere winkelketens met een betrouwbare fotoservice zoals Fnac en Hema. Ten slotte kun je terecht bij gekende drogisterijen zoals Kruidvat.

Hoelang duurt het ontwikkelen van de foto’s

Bij de speciaalzaken houd je best rekening met een drietal dagen. Bij drogisterijen kan de wachttijd snel oplopen, daar duurt het soms een week tot veertien dagen voor je de resultaten ziet. Naast afdrukken op papier zijn er nog printopties en ook je foto’s laten digitaliseren kan, mits aangepaste levertijden. Overweeg ook een instant camera zoals een Polaroid. Op die manier moet je nooit meer wachten op het laten ontwikkelen van foto’s.

Waarop letten bij het kopen

Aantal foto’s

Met een goede wegwerpcamera neem je 27 foto’s. Eigenlijk gaat het om een filmpje van 24, zoals je vroeger de keuze had tussen 24 en 36 opnamen. Maar doordat het filmrolletje door de fabrikant zelf in de wegwerpcamera wordt aangebracht, kan dit in optimale omstandigheden gebeuren.

Zo gaat er niets van de film verloren en kunnen ook op de aanloopstrook opnamen worden gemaakt die zwart worden wanneer je de film zelf zou monteren. Als je zelf monteert, zou het begin van de filmstrook al licht vangen voor je nog maar aan fotograferen toekomt en bijgevolg zie je enkele negatieven in rook opgaan.

ISO

In een goede en goedkope wegwerpcamera zit standaard een film van 400 ISO omdat die voldoende lichtgevoelig is om zowel binnen als buiten foto’s te nemen. Toch is het mogelijk om de ruis in je foto’s beperkt te houden. Bij een herbruikbare wegwerpcamera kies je zelf welke film je gebruikt.

Zo kies je een lichtgevoeligere film van 800, 1.600 of 3.200 ISO wanneer je van plan bent om in heel slechte lichtomstandigheden foto’s te nemen. Bijvoorbeeld tijdens een schoolfeest in een overdekte ruimte, waar het licht in de zaal wordt gedempt. Zo heb je meer kans om duidelijke, correct belichte foto’s te nemen. 100 en 200 ISO zijn geen optie omdat de cameralens onvoldoende licht doorlaat om met die beperkte ISO waarde aan de slag te gaan. Met een onderbelichte fotofilm ben je niets.

Flitser

Het is belangrijk dat je de lichtomstandigheden een beetje leert inschatten. Fotografeer je buiten in de stralende zon, dan is er geen probleem. Je foto’s zullen helder en contrastrijk zijn waardoor de kleuren volledig tot hun recht komen. Maar fotografeer je binnen of in zwaar bewolkt weer, dan zijn de lichtomstandigheden minder goed en komt er te weinig licht in je kleine fototoestel. Zelfs de beste wegwerpcamera krijgt die situatie niet rechtgetrokken. Je schakelt dan best de hulp van je flitser in.

Maar let op, het flitslicht uit een kleine camera reikt niet ver. Bij een goedkope wegwerpcamera is dat amper een meter. Bij een goede wegwerpcamera mag je op een tot twee meter van je onderwerp staan. En het flitslicht uit de beste wegwerpcamera heeft een bereik van maximaal drie meter. Dat is de grens.

Waterdicht

De behuizing van je wegwerpcamera bepaalt in grote mate of je fotofilm droog blijft. Speel op veilig als je weet dat er water in de buurt is. Let dus op aan zee, bij een zwembad, op kamp of op een festival bij regenachtig weer. Een goedkope wegwerpcamera bestaat immers uit plastic en karton. Vooral dat laatste materiaal is gevoelig voor vocht.

Zelfs fotograferen in de regen kan veel problemen geven. Goede wegwerpcamera’s hebben een kunststof behuizing. Ze kunnen wel tegen een spatje, maar zijn niet waterdicht. Enkel waterproof wegwerpcamera’s en onderwater wegwerpcamera’s zijn hermetisch afgesloten. Zij hebben een waterdichte buitenkant, waardoor je ook in en onder water mooie foto’s kunt nemen.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info