Home Koopgids Koopgids: Systeemcamera

Koopgids: Systeemcamera

Waar op letten bij het kopen van een systeemcamera?

door Dirk Van den Bossche
0 comment 3 minuten leestijd

Bij het kiezen van een systeemcamera zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden, zoals de lenzen, de beeldsensor, de resolutie en de connectiviteit.

Het is belangrijk om te investeren in merkgebonden lenzen en accessoires die perfect op je camera zijn afgestemd, en om te kiezen voor een grotere beeldsensor voor betere fotokwaliteit. Daarnaast is het ook handig om te kijken naar de resolutie van de camera en de connectiviteitsopties.

In dit artikel geven we je meer informatie over waar je op moet letten bij het kiezen van een systeemcamera. Wil je meteen overgaan naar het vergelijken? Begin dan bij onze overzichtelijke vergelijking van de bekendste modellen.

Een systeemcamera

Een systeemcamera biedt meer mogelijkheden dan een compacte camera. Je kunt van lens wisselen en de belichting zelf regelen. Waar compacte camera’s bijna altijd automatische opnames maken, heb je nu alles zelf in de hand.

Jij bepaalt de sluitertijd en de scherptediepte. Dat maakt van jou een echte fotograaf. Je systeemcamera geeft je die vrijheid.

Hoe werkt een systeemcamera?

Bij een systeemcamera wordt het licht dat op je onderwerp valt via de lens rechtstreeks op de sensor in je camera geprojecteerd. Daar wordt de foto vastgelegd door de informatie over licht en donker, kleur en afstand, elektronisch om te zetten.

Het resultaat zie je meteen op je LCD-scherm. De foto of de video wordt op de geheugenkaart in de camera geplaatst.

Waar op letten bij het kopen en vergelijken

Lenzen

Ga na welk materiaal je nodig hebt om je dromen waar te maken en besteed je centen nuttig. Koop enkel merkgebonden lenzen en degelijke accessoires, die perfect op je camera zijn afgestemd. Want zelfs een goede systeemcamera verliest zijn troeven, wanneer je hem combineert met minderwaardige lenzen.

Beeldsensor

Kleine fotocamera’s zijn handig in gebruik en gemakkelijk op te bergen. Maar de fotokwaliteit wordt vaak beter wanneer je een groter toestel koopt. Daarin is namelijk meer plaats voor de beeldsensor. En hoe groter die sensor is, hoe minder ruis je in je foto’s krijgt. De kleuren worden voller en echter. Ook in de donkere delen van je foto blijft dat zo.

De grootste sensor is de full frame (36 x 24 mm) die je foto’s één op één registreert. De ASP-C sensor (23 x 15 mm) komt het vaakst voor in grote systeemcamera’s. Hij heeft een cropfactor van gemiddeld 1,6. Terwijl de kleinste micro four thirds (17,3 x 13 mm) een cropfactor 2 heeft. Het voordeel van zo een sensor is dat je minder moet inzoomen. Maar tegelijk boet je in aan scherpte en beeldkwaliteit.

Resolutie

De resolutie zorgt mee voor de goede kwaliteit voor je foto’s. Een hoge resolutie geeft scherpere en gedetailleerdere beelden. Maar er is een keerzijde aan de medaille. Grote bestanden zijn enkel zinvol wanneer je via beeldbewerking foto’s gaat ontwikkelen, of wanneer je je foto’s groot wilt afdrukken. In het andere geval nemen grote bestanden vooral ruimte op je geheugenkaartje en harde schijf van je computer in. Denk goed na wat je met je foto’s wilt bereiken en stem je aankoop daarop af.

Connectiviteit

Leg je kabeltjes al eens verloren of zitten ze altijd in de weg? Dan is het zinvol om na te gaan welke andere mogelijkheden je camera biedt om verbinding te maken met toestellen in de omgeving, zoals je pc of smartphone. De meeste systeemcamera’s beschikken over wifi en bluetooth. NFC en GPS zijn niet meteen standaard opties.

Het verschil met een spiegelreflexcamera

De systeemcamera is compacter en lichter dan de spiegelreflexcamera. In die laatste zit namelijk nog een spiegelsysteem. De spiegel stuurt het licht dat via de lens de camera in komt naar de optische zoeker. Die bevindt zich boven het LCD-scherm. Wanneer je de zoeker tegen je oog houdt, sta je stabieler. Dat levert vaak scherpere foto’s op.

De spiegel klapt omhoog tijdens de opname, zodat het licht naar de sensor kan. In de systeemcamera wordt de sensor niet beschermd door een spiegel. Dat maakt hem gevoeliger voor stof en andere vuildeeltjes. Op een spiegelreflexcamera zit ook altijd een ‘hotshoe’. Daarop kun je een externe flitser aansluiten. Die luxe heeft niet elke systeemcamera.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info