Home Koopgids Koopgids: Onderwatercamera

Koopgids: Onderwatercamera

Waar op letten bij het kopen van een onderwatercamera?

door Dirk Van den Bossche
0 comment 3 minuten leestijd

Onderwaterfotografie is een bijzondere tak van fotografie die steeds populairder wordt. Of je nu gaat duiken, snorkelen of gewoon in het zwembad speelt, het is fantastisch om de onderwaterwereld vast te leggen. Maar het fotograferen onderwater kan lastig zijn, vooral als je niet de juiste apparatuur hebt. Een waterdichte camera is dan een optie.

In dit artikel gaan we dieper in op waar je op moet letten bij het kiezen van een onderwatercamera. We bespreken de waterdichtheid, bestendigheid en beeldkwaliteit van de camera. Onze vergelijking van de beste toestellen kan je hier lezen.

De waterdichte onderwatercamera

Een onderwatercamera is een camera die ontworpen is om onder water foto’s te trekken. De behuizing van een onderwatercamera is waterdicht en schokbestendig. Ze zijn bestand tegen hoge druk en met sommige modellen kun je tot 60 meter diep duiken.

Maar je kan met de meeste fotocamera’s onder water foto’s trekken of video’s opnemen zolang je een waterdichte behuizing aanschaft. Action camera’s zijn momenteel heel erg in trek door hun gebruiksgemak en omdat ze bestand zijn tegen water, koude en schokken.

Een onderwatercamera moet beschikken over een goede lichtbron. Het is namelijk zo dat op één meter diep zeewater 60% van het zichtbare licht absorbeert. Omdat kleuren verschillende golflengtes hebben is rood één van de eerste kleuren die verdwijnt onder water. Daarom is een onderwatercamera standaard voorzien van een rood-oranje filter om de kleur te corrigeren.

Onder water wordt er aanzienlijk meer druk uitgeoefend op land. Op slechts 10 meter diep onder het oppervlak is de druk tweemaal zo groot als op land. Een onderwatercamera is voorzien van een behuizing die deze druk kan weerstaan.

Hoe vergelijk je een onderwatercamera

Waterdicht

Ten eerste is het belangrijk om na te gaan tot welke diepte de onderwatercamera waterdicht is. Bedenk voordat je een waterdichte camera aanschaft tot welke diepte je de camera wilt gaan gebruiken. Ben je van plan om de camera te gebruiken tijdens het duiken? Kies dan voor een camera die een diepte van 20 tot 40 meter aankan.

Ben je van plan om te gaan snorkelen? Dan heb je over het algemeen genoeg aan een camera die 10 meter diep kan. Voor kinderen die de camera in het zwembad gebruiken is een kleine diepte voldoende.

Bestendigheid

De waterbestendigheid van onderwatercamera’s hangt deels af van de diepte waarop de camera gebruikt wordt. Tijdens het uitzoeken van een waterdichte camera is ook de IP-certificering van de camera belangrijk. De IP-certificering geeft aan hoe stof- en waterbestendig de camera is.

Het eerste cijfer van de certificering geeft aan hoe stofbestendig de camera is, het tweede cijfer geeft de waterbestendigheid aan. Hoe hoger beide cijfers, hoe bestendiger de camera is. Een onderwatercamera dient een IPX8 te hebben, alleen dan is deze volledig waterdicht.

Een stevige camera is een must voor onderwaterfotografie. Daarom is ook de schokbestendigheid van de camera belangrijk. Waterdichte camera’s zijn vaak schokbestendig, wat ideaal is tijdens een sportieve activiteit in het water.

Beeldkwaliteit

Als we het hebben over het aantal pixels, dan hebben we het over de resolutie van een digitaal beeld. 1 megapixel bevat 1 miljoen pixels. Hoe meer megapixels, hoe hoger de resolutie van de foto. Een camera met een hogere resolutie legt meer details vast. Dit betekent echter niet dat een camera met minder megapixels slechtere foto’s maakt.

De beeldsensor heeft invloed op het beeldformaat, de resolutie, de scherptediepte, en het dynamisch bereik. De 1” sensor levert de beste kwaliteit van alle kleine sensoren. De 1/2.3” sensor is erg licht. Daarentegen is de beeldkwaliteit van deze sensor minder. Deze twee sensoren worden het meest gebruikt in compacte camera’s.

Omdat je je camera onderwater gebruikt, is het moeilijker om de camera stil te houden. De bewegingen van het water en van je handen kunnen ervoor zorgen dat je foto’s onscherp worden. Camera’s met beeldstabilisatie zorgen ervoor dat het beeld stabiliseert terwijl je een foto maakt. Zo maak je ook zonder statief scherpe foto’s.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info