Home Koopgids Koopgids: Canon lenzen

Koopgids: Canon lenzen

Waar op letten bij het kopen van een Canon lens?

door Dirk Van den Bossche
0 comment 3 minuten leestijd

Canon is een van de meest gerenommeerde merken op het gebied van fotografie. Het bedrijf biedt een breed scala aan lenzen die geschikt zijn voor verschillende soorten camera’s en fotografiestijlen.

Als je op zoek bent naar een Canon lens, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten voordat je er een aanschaft. In deze koopgids zullen we de belangrijkste factoren bespreken die je moet overwegen bij het kiezen van de juiste Canon lens.

We zullen ons richten op de type camera en vatting, type lens, gebruik en type foto’s, brandpuntafstand, prijs en budget. Met deze informatie kun je een weloverwogen beslissing nemen en de juiste Canon lens kiezen voor jouw specifieke fotografiebehoeften

Type camera en vatting

Met een EF-lens speel je bij Canon altijd op veilig, want die past op elke EOS camera, om het even of die een full frame sensor of een iets kleinere APS-C sensor heeft. Je kunt je goede lens bijgevolg ook op een andere camerabody gebruiken, wanneer je van camera zou veranderen of een tweede body zou kopen.

Bij de full frame spiegelreflexcamera wordt de foto één op één weergegeven en heeft de sensor het formaat van het vroegere negatief. Bij de APS-C van Canon moet je rekening houden met een cropfactor van 1,6. EF-lenzen herken je behalve aan de naam, ook aan het rode bolletje.

De voorbije jaren bracht Canon, als aanvulling op de EF-reeks, ook lenzen met een EF-S en een EF-M vatting op de markt. Een EF-S lens heeft een wit vierkantje en is enkel bedoeld voor spiegelreflexen van Canon met een APS-C sensor.

De EF-M is te herkennen aan een witte ronde stip en werd speciaal ontwikkeld voor de EOS APS-C systeemcamera’s. De RF tenslotte, met het rode balkje, past enkel op de full frame Canon zonder spiegel. Let bijgevolg goed op de eerste letters in de naam van de lens.

Type lens

Een primelens heeft een vaste brandpuntsafstand. Bij een zoomlens verandert de brandpuntafstand tussen de eerste en de tweede waarde op de lens, wanneer je op het onderwerp inzoomt. Omdat de primelens geen zoomfunctie heeft, moet je zelf dichter bij je onderwerp gaan staan, als je het groter in beeld wilt nemen.

Bij de zoomlens volstaat een draai aan de zoomring van de Canon lens, om het onderwerp groot te tonen en de beeldlagen dichter op elkaar te drukken. Primelenzen zijn meestal lichtgevoeliger. Een zoom kan een vaste lichtsterkte hebben. Maar bij de goedkopere versies wordt de grootste opening van de lens kleiner naarmate je meer inzoomt. Je hebt dan meer omgevingslicht nodig om goed te kunnen fotograferen.

Brandafstandspunt

De lens met een brandpuntsafstand van 50 mm bij een full frame spiegelreflex is de standaardlens die alles via de camera weergeeft zoals jij de wereld met het blote oog ziet. Bij een APS-C sensor is dat anders. Je moet rekening houden met de 1,6 cropfactor, waardoor de standaard 31 mm wordt.

Cameralenzen met een brandpuntsafstand die kleiner is dan deze standaardwaarde noemen we een groothoek, omdat die een weidser landschap fotograferen. Lenzen met een brandpuntsafstand die boven de standaardwaarde ligt, zijn telelenzen die een engere beeldhoek hebben, het onderwerp en de achtergrond groter en gedetailleerder tonen en alle lagen in de diepte dichter op elkaar drukken.

 Gewicht

Het gewicht is niet de belangrijkste eigenschap van een goede lens. Maar je moet er wel rekening mee houden. Want het gewicht van je camera en lens hangt vaak rond je nek, wanneer je erop uit trekt om foto’s te nemen en dat drukt op je nekwervels. Bovendien wordt een fototas zwaarder, als je daarin ook andere lenzen meezeult.

Kies daarom lenzen die elkaar goed aanvullen en waarvan de brandpuntsafstanden elkaar niet te veel overlappen. Zo beperk je het gewicht in je tas. Maar het gewicht van je lens speelt ook een rol bij het fotograferen zelf. Hoe zwaarder de lens, hoe moeilijker het wordt om de camera stabiel te houden.

Een stabilisator helpt je wel, maar bij grote telelenzen is dat niet altijd voldoende. Zorg daarom voor extra ondersteuning in de vorm van een goed statief.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info