Home Koopgids Koopgids: Canon camera

Koopgids: Canon camera

Waar op letten bij het kopen van een camera?

door Dirk Van den Bossche
0 comment 4 minuten leestijd

Zoek je naar een goede camera en overweeg je een Canon? In dit artikel bespreken we de verschillende soorten camera’s van Canon, en hoe je deze met elkaar kan vergelijken. Eerst moet je weten wat voor type fotografie je wil doen en welk soort camera (en lens) hier het beste bij aansluit. Daarna kijken we naar de mogelijkheden en beperkingen van elke camera, evenals de grootte van de sensor en de resolutie.

Ook bespreken we de lenzen en connectiviteitsmogelijkheden van Canon camera’s. Of je nu een amateurfotograaf bent die af en toe foto’s neemt of een professional die op zoek is naar de beste apparatuur, dit artikel zal je helpen de juiste keuze te maken. Wil je meteen kijken naar het gamma van Canon, bekijk dan onze vergelijking van het merk.

Type camera

Canon heeft goede compact camera’s, systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s. Welke camera je koopt, hangt af van je budget, je verwachtingen en de mogelijkheden van je camera.

De compact camera is klein en licht. Hij volstaat wanneer je sporadisch foto’s neemt van je kinderen en huisdieren. Hij is handig en discreet. Je draagt hem in je jaszak mee, tot je hem nodig hebt om foto’s te nemen. Maar de mogelijkheden zijn beperkt, want hij heeft een vaste lens en een kleine sensor.

Bij een systeemcamera kun je de lenzen verwisselen. Hij is iets groter en zwaarder. Het nadeel is dat er gemakkelijk stof op de sensor komt, omdat hij geen zoeker heeft. Maar je hebt een betere zoom, met vaak al een mooie telelens.

Een spiegelreflex met meerdere lenzen is het zwaarste om mee te nemen. Je hebt meer voorkennis nodig om hem optimaal te gebruiken, maar de mogelijkheden zijn het talrijkst. En hij heeft de grootste sensor, waardoor je ook betere foto’s print.

Sensor

De lichtgevoelige plaat in je fototoestel, waarop het beeld wordt gevormd, is de sensor. Die bepaalt in grote mate de kwaliteit van je foto’s. Naast de grootte van de sensor speelt ook het aantal pixels een grote rol. Hoe kleiner de lichtgevoelige pixels op de sensor, hoe scherper en gedetailleerder de foto in je camera zal zijn. Dat verandert echter wanneer je het beeld gaat printen.

Je print is een uitvergroting van het origineel. De pixels worden opgeblazen, worden geleidelijk aan onscherper en komen verder uit elkaar te staan. Zo ontstaat ruis. Bij een grote full frame sensor die het beeld één op één weergeeft, is de ruis niet te zien. Bij de kleinere sensoren vertrek je vanaf een kleiner origineel. Je moet de pixels sterker uitvergroten om dezelfde print te krijgen. De scherpte zal altijd minder zijn. Op een 13×18 cm foto zie je het verschil niet. Ga je naar een A3, wordt het verschil wel duidelijk.

Lenzen

Canon heeft compact camera’s met een vastzittende lens en grotere camera’s waarvan je de lenzen kunt wisselen. De lens van een compact camera is meestal een groothoek die ervoor zorgt dat je veel op de foto krijgt. Wat je in beeld brengt, zal meestal scherp zijn. Want door de grote scherptediepte wordt een groter gebied scherp afgebeeld.

Bij de verwisselbare lenzen moet je een onderscheid maken tussen standaardlenzen van 50 mm, alle groothoeklenzen met een kleinere brandpuntsafstand en telelenzen met een engere beeldhoek, die je onderwerp dichterbij halen en dieptelagen sterker op elkaar drukken. Daardoor wordt onscherpte in de achtergrond beter zichtbaar en treedt ook bewegingsonscherpte veel sneller op.

Zoomlenzen hebben een variabele brandpuntsafstand. Zo heb je minder lenzen nodig en moet je ook minder van lenzen wisselen. In een handomdraai verander je de groothoek in een telelens. Nadeel is wel dat er tijdens het zoomen licht verloren gaat, vooral bij goedkope lenzen. Houd er rekening mee dat het dan moeilijker wordt om bij weinig licht te fotograferen.

Resolutie

Eigenlijk hebben alle Canon camera’s een goede resolutie, waardoor je foto’s op klein formaat heel scherp worden weergegeven en ook behoorlijk kunnen worden uitvergroot. Zelfs kleinere compact camera’s hebben een hoge resolutie die probleemloos de twintig megapixels overschrijdt. Al wordt de kwaliteit van de foto’s en video’s wel beter naarmate de grootte van de sensor toeneemt.

Als je weet dat een megapixel één miljoen pixels telt, versta je meteen waarom Canon fotoafdrukken er altijd erg gedetailleerd uitzien. De kleuren worden vol en zonder ruis getoond.

Zelfs bij hogere ISO-waarden valt de ruis mee door de ruisonderdrukking in de camera. De resolutie van kleine camera’s volstaat ruimschoots voor een print op A4. Een camera met full frame sensor kan zelfs een A3 aan.

Connectiviteit

De meeste camera’s van Canon hebben meerdere connectiemogelijkheden. Behalve de standaard bekabelde verbindingen via USB en HDMI, beschikken de camera’s ook over een ingebouwde wifi voor draadloze communicatie met je smartphone of computer.

Daarnaast zijn er toestellen waarmee je een bluetooth verbinding kunt opzetten. Bepaalde camera’s beschikken al dan niet standaard over GPS. En ook near-field communication (NFC) is in een aantal gevallen mogelijk.

Je Canon camera zoekt dan contact met apparaten in de directe omgeving, die ook die functie hebben. Welke connectiviteit met je Canon mogelijk is, staat netjes op de verpakking van de camera vermeld. Het is aan jou om uit te maken welke connectie jij belangrijk vindt.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info