Home Koopgids Koopgids: Action camera

Koopgids: Action camera

Waarop letten bij het kopen van een action camera?

door Dirk Van den Bossche
0 comment 5 minuten leestijd

Ben je op zoek naar een action camera om je avonturen vast te leggen? Dan zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. De resolutie, beeldstabilisatie, batterijduur, beeldsensor, beeldhoek, verbinding en extra’s zijn allemaal belangrijk om te overwegen bij het kiezen van de beste action camera voor jouw behoeften.

In dit artikel bespreken we deze factoren in detail, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen bij het kopen van een action camera. Of je nu gaat surfen, skiën, wandelen of zelfs skydiven, met de juiste action camera kun je je avonturen op een unieke en opwindende manier vastleggen.

Wat is een action camera?

De action camera met fisheye lens is een stevige lichtgewichtcamera. Dat heeft als voordeel dat je hem gemakkelijk kunt monteren of bevestigen. Bijvoorbeeld op of aan: een helm, het stuur van je fiets, het dashboard van je auto of een selfie stick.

Hij maakt unieke video’s op de rug van je huisdier, tijdens je bergwandeling of bergbeklimming, bij het snowboarden of het surfen, tijdens een fietstocht of op reis. Jij maakt samen met je camera deel uit van de actie. Bij het bekijken van de beelden is het voor je vrienden zo alsof ze het allemaal zelf meemaken. De fragmenten zijn uit het leven gegrepen.

Waar op letten bij het kopen van een action camera

Resolutie

De resolutie bepaalt uit hoeveel pixels je beelden bestaan. Veel pixels dicht op elkaar geven een veel scherper en duidelijker beeld. Dat is belangrijk. Want wat je met je kleine action camera filmt, wil je straks wellicht op een groot scherm aan je familie en vrienden tonen. Voor een breedbeeldtelevisie heb je minstens full HD nodig. Een 4K beeld heeft vier keer meer pixels, een 5K zeven keer meer.

Belangrijk is verder het aantal frames per seconde (FPS).  Voor landschappen en rustige bewegingen volstaan 24 tot 30 FPS. Voor snelle acties heb je 60 FPS nodig. En wil je beelden later vertraagd kunnen afspelen, moet je je film versneld opnemen, tegen 120 FPS of zelfs 240 FPS.

Beeldstabilisatie

Niet alleen de resolutie en de bewegingen in beeld bepalen of je videobeeld scherp wordt. Ook je eigen handelingen spelen een rol. Elke camera is onderhevig aan trillingen en hoe meer je met je camera beweegt, hoe vaker die voorkomen. Omdat je met je action camera net heel actief wilt zijn, is een goede beeldstabilisatie nodig.

De meeste action camera’s hebben standaard een ingebouwde beeldstabilisator. Maar er bestaan verschillende systemen. Bij de elektronische, digitale versie detecteren sensoren iedere trilling en heffen die vervolgens op. Zo lijkt het alsof je camera mooi stilstaat. De optische variant, die vaker voorkomt, corrigeert enkel kleine trillingen. Maar hij verbruikt ook minder stroom.

Batterijduur

Het stroomverbruik van je cameraonderdelen heeft een grote invloed op de batterijduur. De beste beeldstabilisator zorgt voor stabielere beelden, maar hij verkort tegelijk aanzienlijk de tijd die je kunt filmen. Uit ons onderzoek blijkt dat de meeste batterijen ruim een uur standhouden in normale omstandigheden. Maar extreme koude kan de duur nog negatief beïnvloeden.

Beeldsensor

De beeldsensor is de lichtgevoelige plaat aan de binnenzijde van je camera, die het weerkaatste licht van buiten opvangt, de beelden interpreteert en vervolgens registreert op het geheugenkaartje in je foto- of videocamera.

In kleine action camera’s is geen plaats voor een grote beeldsensor, die één op één registreert wat je ziet. Je moet bij action camera’s rekening houden met een cropfactor van 5,62 bij een 1/2.3” sensor, een factor 4,55 bij een 1/1.7” sensor en een factor 2,73 bij de beste sensor van 1”. Hoe lager de cropfactor, hoe beter de video- en fotokwaliteit, vooral wanneer je het beeld ook nog uitvergroot.

Beeldhoek

Om niets van de actie te missen, hebben action camera’s een fisheye lens met grote beeldhoek. Die neemt niet alleen de actie in beeld, maar ook een groot stuk van de omgeving. De beeldhoek varieert van ongeveer 70 tot 170 graden. Met een 360 graden camera film je alles wat je rond je ziet.

Verbinding

In tegenstelling tot grote foto- en videocamera’s hebben de meeste action camera’s een beperkte connectiviteit. Met de beste action camera zul je zowel bluetooth-, wifi- als GPS-verbinding kunnen opzetten, terwijl de goedkope action camera alleen over een ingebouwde wifi beschikt. Voor snellere gegevensoverdracht maak je gebruik van de meegeleverde USB kabel.

Opslagruimte en geheugen

Uiteraard ook belangrijk. Tegenwoordig zijn action camera’s gemaakt met SD slots voor kleine SD kaarten. Deze gaan van enkele GB tot een TB of meer. De prijs hangt af van de kwaliteit en de opslagruimte, ook het merk speelt een rol. Welke SD kaart je best koopt voor je action camera hangt af van je gebruik en budget.

Merk, software en reputatie

Naast de functies en specificaties van de camera, is het ook belangrijk om te kijken naar het merk, de software (apps) en de reputatie van het merk. Dit heeft te maken met het feit dat deze kenmerken een grote invloed hebben op de kwaliteit en het gebruiksgemak van de camera.

Merken zoals GoPro en Sony hebben een goede reputatie opgebouwd in de wereld van actiecamera’s en staan bekend om hun betrouwbaarheid, duurzaamheid en kwaliteit. Ze hebben ook speciale software en platformen om je media te bewerken en delen. GoPro heeft zijn een maandelijkse award voor de beste beelden.

Door te kiezen voor een bekend merk, weet je dat je een camera koopt die is getest en beproefd door vele gebruikers en experts. Daarnaast is de software (apps) die bij de camera hoort ook belangrijk. Goede apps zorgen voor een betere gebruikservaring en maken het eenvoudiger om de gemaakte beelden te bewerken en te delen. Ook kunnen apps helpen bij het

Extra’s

Omdat ze speciaal ontworpen zijn om deel uit te maken van jouw activiteiten, kunnen de meeste action camera’s wel tegen een stootje. Maar daarnaast heeft een goede action camera bepaalde extra’s die belangrijk voor jou kunnen zijn.

Ga na of je camera beschikt over: een livestreamfunctie om rechtstreeks videobeelden door te sturen; een waterdichte behuizing voor als je hem mee in zee wilt nemen; een Nederlandstalige spraakbesturing, of enkel een Engelse versie… En controleer of hij beelden vertraagd kan afspelen.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info