Home Koopgids Koopgids: 360 graden camera’s

Koopgids: 360 graden camera’s

Welke features zijn belangrijk voor camera's die 360° rond filmen

door Dirk Van den Bossche
0 comment 3 minuten leestijd

Een goede 360 graden camera maakt videobeelden van hoge kwaliteit met een resolutie tussen 4K en 8K, waardoor je een echte cinemaervaring krijgt. De sensor van de camera is ook van belang, vooral als je ook goede foto’s wilt maken.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de software die bij de camera wordt geleverd en de batterijduur. Met deze informatie kun je een weloverwogen keuze maken bij het kopen van een 360 graden camera. We deden reeds een volledige vergelijking van de nieuwste en beste 360 cams. In dit artikel kijken we naar de belangrijkste factoren bij het vergelijken.

Hoe werkt een 360° camera?

Voor het ontstaan van de 360 graden camera maakten fotografen al panoramafoto’s. Daarbij verschoven ze de camera telkens een beetje en plakten ze de verschillende foto’s daarna aan elkaar. Zo kom je tot een langwerpige foto die zoveel mogelijk van de omgeving toont. De foto’s overlapten elkaar een beetje om naadloze lassen te kunnen maken.

Het principe van de 360 graden camera is daarop gebaseerd. In een stevige behuizing zitten verschillende lenzen onder een glazen koepel, die het mogelijk maakt om de hele ruimte te tonen. Bij een druk op de afstandsbediening worden alle lenzen tegelijkertijd geactiveerd en maken ze elk hun eigen opname. Op die manier ontstaat het perfecte beeld, waarin je je door middel van een VR-bril virtueel kunt bewegen.

Waar op letten bij 360 graden cameras

Resolutie

Een goede 360 graden camera maakt videobeelden van een uitstekende kwaliteit. De resolutie ervan schommelt tussen 4K en 8K, waardoor je bij het bekijken van de opnames een echte cinemaervaring krijgt. De beelden zijn haarscherp en voorzien van mooie, diepe kleuren, waardoor je ze aanzienlijk kunt uitvergroten en het dan nog lijkt alsof je midden in de film zit. Want 360 graden opnames tonen alles om je heen, met jou als centrale figuur.

De foto’s die je met de camera maakt, zijn een ander verhaal. Ze hebben vaak ruim meer dan 18 megapixels. Maar door de kleine sensor ligt de kwaliteit beduidend lager dan die van een fotocamera met een grote APS-C of full frame sensor. Die foto’s vertonen minder ruis wanneer je ze sterk uitvergroot.

Sensor

Een grote sensor is vooral belangrijk wanneer je goede foto’s neemt, met de bedoeling ze groot te printen. Omdat je dan ruis in je foto’s voorkomt. Op die grote sensor zitten veel kleine lichtgevoelige beeldpixels die nodig zijn om de beweging te bevriezen en scherp weer te geven op de foto.

Maak je vooral video’s, dan volstaat een kleinere sensor omdat het dan juist de bedoeling is dat er beweging in de beelden zit. Een goede 360 graden camera heeft een beeldsensor die vergelijkbaar is met die in een compact camera. Hij is bijgevolg uitstekend voor 360 graden video’s en goed genoeg voor foto’s met standaardafmetingen, zoals 10 x 15 centimeter of 13 x 18 centimeter.

Software

Goede 360 graden camera’s hebben een GPS-sensor die precies aangeeft waar je je bevindt en ze kunnen met je smartphone communiceren via bluetooth of wifi. Soms zelfs over een afstand van 300 meter, als de goede 360 graden camera over antennes beschikt. Door gebruik te maken van software haal je het meeste uit je camera.

Bij de duurdere modellen wordt vaak de mogelijkheid geboden om een applicatie op je smartphone te installeren waardoor je de beelden van je 8K 360 graden camera live op het scherm van je telefoon kunt bekijken. Ook de camera aansturen lukt op die manier, soms zelfs via spraakopdrachten. De mogelijkheden verschillen sterk tussen de camera’s. Ga daarom zeker na wat er kan bij het model dat jij wilt kopen en vraag welke applicaties er allemaal beschikbaar zijn.

Batterijduur

De batterijduur van de meeste goede 360 graden camera’s is beperkt, waardoor je ze vaak maar 45 minuten tot een uur kunt gebruiken. Gelukkig hebben de batterijen een korte oplaadtijd, waardoor je snel weer verder kunt. Als je graag doorwerkt, om een opdracht bijvoorbeeld in één keer klaar te krijgen, schaf je beter een extra batterij aan. Die kun je dan gebruiken terwijl de andere in de oplader zit.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info