Home Vergelijking De 7 beste externe camera flitsers

De 7 beste externe camera flitsers

De Metz Mecablitz 52 AF-1 Digital is onze favoriete keuze.

door Dirk Van den Bossche
0 comment 25 minuten leestijd

Foto’s nemen, is schrijven met licht. We zoeken naar de beste flitsers, want wie vaak fotografeert weet hoe belangrijk een goede flitser kan zijn om alles helder in beeld te krijgen. Vooral wanneer het licht op de locatie tegenvalt. Wanneer je met tegenlicht wordt geconfronteerd en zonder flitser enkel silhouetten ziet.

Of het te donker is om scherp en zonder ruis mooie beelden tot stand te brengen, die je later groot kunt afprinten. Wanneer je laag tegen de grond macrofoto’s neemt van paddenstoelen in het bos. Of je merkt dat het contrast in de foto te groot wordt om alles goed belicht in het beeldkader te krijgen.

Met een externe flitser zorg je dan voor een goede lichtbalans in beeld, waarbij het onderwerp van de foto het allerbeste licht vangt. Het liefst zonder storende schaduwen achter te laten. Welke flitser je daarvoor het best gebruikt en hoe je die moet instellen, hebben we voor jou onderzocht.

Zodat je weet waarop je moet letten, wanneer je er een aanschaft, die bij jouw camera past. Waar Nikon en Canon hun eigen flitsers hebben, moeten andere merken het vaak stellen met flitsers van externe fabrikanten. Niet elke flitser past op elk toestel. Maar wij wijzen jou de weg. Lees hieronder verder om de beste externe camera flitser voor jouw toestel te vinden.

Heb ik wel een externe flitser nodig?

Wie regelmatig fotografeert, kent het belang van een goede flitser. In tegenlichtsituaties, wanneer de zon verkeerd op je onderwerp staat, heb je een flitser nodig om je model herkenbaar te maken. Een flitser helpt ook wanneer het contrast in de foto te groot wordt.

Met fel licht aan de ene kant en donkere schaduwen elders. Je camera kan maar een beperkt contrast overbruggen. De flitser zorgt dan voor een beter lichtevenwicht in beeld, zodat je onderwerp niet over- of onderbelicht in beeld komt. In slechte lichtomstandigheden voorkomt de flitser dat je snel een hogere ISO-waarde moet instellen, met veel ruis tot gevolg. Door een externe flitser te combineren met een goed statief neem je consistent goede foto’s.

Hoe lang gaat een externe flitser mee?

Fotografeer je enkel thuis en op reis, om een mooi familiealbum samen te stellen van jullie leuke belevenissen. Of ga je sporadisch op pad met je camera, omdat fotografie je hobby is. Dan kom je in principe je leven lang toe met een goede opzetflitser.

Raak je geïnteresseerd in macrofotografie, dan kun je bijkomend nog een ringflitser of de beste flitser uit ons onderzoek kopen. Zolang je die flitsers niet intensief gebruikt, zal hij het niet snel begeven. Bij studioflitsers is dat anders. Die flitsbuizen zijn minder goed beschermd en ze geven intenser licht. Die kunnen wel stukgaan na 150.000 flitsbeurten, of wanneer je ze onvoorzichtig behandelt.

Beste prijs-kwaliteit: Metz Mecablitz 52 AF-1 Digital

Metz Mecablitz 52 AF-1 Digital

Voordelen:

  • Universele flitser
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Verlicht aanraakscherm
  • Kantelbare flitskop
  • Zoombereik 24-105 mm

Nadelen:

  • Verbruik AA-batterijen
  • Software te downloaden

De Metz Mecablitz 52 AF-1 Digital bestaat in vijf versies, waarbij elke versie op een andere camera is afgestemd. Ga op de verpakking goed na welke bij jouw Nikon, Canon, Sony, Pentax, of Olympus en Panasonic past. De laatste twee hebben dezelfde aansturing. DHet is de eerste universele opzetflitser met een verlicht aanraakscherm. Hij heeft een richtgetal van 52 bij 100 ISO. Wat met een diafragma f/2.8 een flitsbereik van 18,5 meter geeft.

Een interne motor past automatisch het richtgetal aan in functie van de ISO-waarde en het flitslicht al naargelang het zoombereik tussen 24 en 105 mm. Zodat er voldoende licht uit je flitser komt om het onderwerp goed te belichten. Zo kun je de flitser als invullicht gebruiken, om donkere delen in je foto van extra licht te voorzien en tegenlichtsituaties beter te beheren. Maar je kunt ook flitsen om een beweging te bevriezen.

Deze Metz vuurt neutraal wit licht af van 5.600 graden Kelvin, zodat je foto’s hun natuurlijke kleur behouden. Rode ogen worden voorkomen, doordat de flitser een gewenlicht heeft. De Metz werkt op 4 AA-batterijen, die je er best uithaalt wanneer je je flitser een tijd niet gebruikt. De flitskop kan 360 graden horizontaal en 90 graden verticaal worden gekanteld om het licht te verstrooien en een harde slagschaduw achter je model te voorkomen. De flitser kan ook draadloos worden aangestuurd.

Geschikt voor: universeel | Belichtingscontrole: automatisch | Zoomkop: ja | Flitsbereik: 18,5 m | Richtgetal: 52

Beste voor Canon: Canon Speedlite 600 EX II-RT

Canon Speedlite 600

Voordelen:

  • Richtgetal 60
  • High speed synchronisatie
  • Zoombereik 20-200 mm
  • Stuurt tot 15 flitsers aan
  • Stof- en waterbestendig

Nadelen:

  • Complexe instellingen
  • Hoge aankoopprijs

Het paradepaardje onder de flitsers is de Canon Speedlite 600 EX II-RT. Deze reportageflitser gebruik je alleen op je Canon camera of in combinatie met andere flitsers. Dankzij 15 kanalen, 5 groepen en een transmitterbereik van 30 meter kun je op grote afstand verschillende slave flitsers aansturen om grote oppervlaktes te verlichten of de aandacht te vestigen op meerdere elementen in de foto. Met een richtgetal van 60 en een diafragma van f/2.8 geraakt het flitslicht 21,5 meter ver. Gebruik je een lens met lichtsterkte f/1.4 dan verdubbel je nog die afstand bij 100 ISO.

De reportageflitser gebruik je in combinatie met een 20 tot 200 mm zoom. Hij past automatisch zijn belichting aan, door gebruik te maken van een AF-hulplicht, waarmee de Canon Speedlite 600 EX II-RT de afstand tot je onderwerp meet. Zo neem je moeiteloos sportfoto’s waarbij het onderwerp van plaats verandert. De actie bevries je meteen, door te flitsen op het eerste gordijn, of aan het eind op het tweede gordijn. Het is ook mogelijk om de beweging in meerdere stapjes in de foto vast te leggen door gebruik te maken van de stroboscoopinstelling.

De beste flitser uit ons onderzoek is stof- en waterbestendig, zodat hij in alle weersomstandigheden werkt. Hij heeft een kantelbare kop, die je 97 graden in verticale richting beweegt en 360 graden in de horizontale lijn. De instellingen verander je op het heldere scherm. Het flitslicht verstrooi je met de diffusor of uitschuifbare reflector. Met de kleurenfilters maak je creatieve foto’s. En dankzij de high speed synchronisatiemodus kun je ook continuopnames maken en tegelijk doorlopend flitsen.

Geschikt voor: Canon | Belichtingscontrole: automatisch of handmatig | Zoomkop: ja | Flitsbereik: 21,5 m | Richtgetal: 60

Beste voor Nikon: Nikon SB-700 Speedlight

Nikon SB-700 beste camera flitser

Voordelen:

  • Groothoekdiffusor
  • Zoombereik 24-135 mm
  • Stuurt tot 2 flitsers aan
  • Ideaal voor FX en DX

Nadelen:

  • Herladen in 2,5 seconden
  • Verbruik AA-batterijen

Flitsers van het eigen merk communiceren altijd beter met de camera, omdat de elektronica van beide onderdelen perfect op elkaar is afgestemd. Zo heeft Nikon de SB-700 Speedlight voor de eigen FX- en DX- spiegelreflexen, met een hotshoe waarop een externe flitser past. Het is een goede flitser, ook al heeft hij maar een beperkt flitsbereik. Met een richtgetal 28 en een diafragma f/2.8 belicht hij iedereen binnen een afstand van 10 meter. Dat is voldoende om mooie portretfoto’s te nemen.

De Nikon SB-700 Speedlight heeft 4 kanalen waarop je maximaal 2 andere flitsers kunt aansturen. Zo vergroot je de hoeveelheid licht die je aan de foto toevoegt. Rechtstreeks naar je onderwerp flitsen is mogelijk, maar indirect flitsen is beter. Daarvoor kantel je de flitskop maximaal 90 graden opwaarts en 360 graden rondom, afhankelijk van waar de belangrijkste persoon zich bevindt en welk deel je in de foto wilt verlichten. Voor close-up foto’s gebruik je de groothoekdiffusor die het licht verdeelt.

De recycletijd tussen twee opnames door kan oplopen tot 2,5 seconden. Dat geeft het model ruim de tijd om een andere pose aan te nemen, zodat je meer variatie in je foto’s krijgt. Een indicatorlicht laat je weten wanneer de flitser opnieuw gebruiksklaar is. Deze flitser gebruik je in combinatie met een 24-135 mm zoom. Hij werkt op 4 AA-batterijen die je regelmatig moet vervangen.

Geschikt voor: Nikon | Belichtingscontrole: automatisch of handmatig | Zoomkop: ja | Flitsbereik: 10 m | Richtgetal: 28

Beste goedkope: Godox Speedlite TT560 II

Godox Speedlite TT560 II

Voordelen:

  • Goedkope flitser
  • Kantelbare flitskop
  • Universeel model
  • Zoombereik 24-105 mm

Nadelen:

  • Verbruik AA-batterijen
  • Handmatige instelling

Neem je zelden foto’s in huis en twijfel je nog aan het nut van een goede opzetflitser, dan kun je een goedkope universele flitser overwegen. De beste keuze voor weinig geld is volgens ons flitsonderzoek de Godox Speedlite TT560 II. Hij heeft een richtgetal van 38 bij 100 ISO, waardoor je in minder goede lichtomstandigheden met diafragma f/2.8 toch 13,5 meter ver flitst, om je onderwerp goed belicht te krijgen. De flitser past zich automatisch aan wanneer je inzoomt van 24 naar 105 mm.

Merk je dat de lichtbundel die wordt afgevuurd te sterk is, voer je de belichtingscontrole handmatig uit. Zodat het licht dat uit de goedkope flitser komt, minder sterk is. Dat kan heel handig zijn wanneer je een grote groep vrienden in beeld wilt brengen, waarbij niet iedereen op dezelfde afstand van de camera staat. Om overbelichting van de voorste personen te voorkomen, verminder je de sterkte van de lichtbundel.

Indirect flitsen helpt ook. Wanneer het witte plafond vrij laag is, kies je ervoor om de flitser verticaal te kantelen om het licht zo over de groep te verdelen. Op die manier voorkom je ook slagschaduwen, omdat het licht dat over je vrienden neerdaalt veel diffuser is. De flitser omhoog kantelen, kan tot op 90 graden. In horizontale richting kan de opzetflitser 270 graden worden gedraaid. Herladen gebeurt in 0,15 seconden. Wanneer het 5 seconden duurt, is het tijd om de 4 AA-batterijen te vervangen.

Geschikt voor: universeel | Belichtingscontrole: handmatig | Zoomkop: ja | Flitsbereik: 13,5 m | Richtgetal: 38

Godox Speedlite V860II

Voordelen:

  • AF-hulplicht
  • Richtgetal 60
  • Goede li-ion accu
  • Zoombereik 14-200 mm
  • High speed synchronisatie

Nadelen:

  • Beperkt compatibel
  • Geen gebruiksaanwijzing

Sony heeft in tegenstelling tot Canon en Nikon geen zelfgemaakte externe flitsers. Daardoor moet het cameramerk een beroep doen op fabrikanten die compatibele flitsers op de markt brengen. De Godox Speedlite V860II Sony Kit is, zoals de naam het aangeeft, op maat van Sony camera’s gemaakt. En volgens ons flitsonderzoek is dat huwelijk geslaagd. Want met een richtgetal van 60 en een bereik van 21,5 meter bij diafragma f/2.8 heb je een kwalitatief goede flitser in handen.

De flitser is voorzien van een AF-hulplicht om de afstand tot het onderwerp te meten en het flitslicht aan te passen aan brandpuntsafstanden tussen 14 en 200 mm. Hij heeft een groothoekdiffusor voor wanneer het model heel dichtbij staat en een high speed synchronisatiefunctie voor wanneer snelle opeenvolgende opnames nodig zijn. Zoals dat vaak het geval is bij sport- en modefotografie. Of om opvliegende vogels in het beeldkader te vangen.

De Godox Speedlite V860II heeft een 90 en 360 graden kantelbare kop waarmee je het onderwerp in de foto kunt volgen. Met een volle li-ion accu van 2.000mAh, maak je meteen na elkaar tot wel 650 opnames. Doordat deze opzetflitser Godox X-systemen kan aansturen, kun je hem ook in combinatie met andere flitsers gebruiken om grotere oppervlaktes te verlichten. Zo creëer je in een landschap verschillende aandachtspunten.

Geschikt voor: Sony | Belichtingscontrole: automatisch of handmatig | Zoomkop: ja | Flitsbereik: 21,5 m | Richtgetal: 60

Beste voor beginners: Godox Speedlite TT350

Godox Speedlite TT350

Voordelen:

  • Compacte flitser
  • Kantelbare flitskop
  • Zoombereik 24-105 mm
  • High speed synchronisatie
  • Regelbaar vermogen

Nadelen:

  • Niet weersbestendig
  • Beperkt flitsbereik

De Godox Speedlite TT350 is volgens ons onderzoek de beste flitser voor beginners. Het is een lichte en compacte universele opzetflitser van 6 bij 16 cm, met een gewicht van 260 gram. Waardoor je de flitser gemakkelijk in een hoekje van je reiskoffer stopt, om op vakantie avond- en binnenopnames te maken van de unieke locaties die je bezoekt. Met een richtgetal van 35 en een diafragma f/2.8 is alles tot op 12,5 meter verlicht, wanneer je zoomt tussen 24 en 105 mm.

De instellingen van de flitser worden automatisch aangepast. Maar wanneer het resultaat niet aan je verwachtingen voldoet, kun je met de belichtingscontrole nog het een en ander handmatig bijstellen in de hoop een betere verdeling van het licht te krijgen. Zo kun je het vermogen van maximaal 1/1 naar 1/128 aanpassen. Of je kantelt de kop om het licht via het lage plafond te verstrooien. Dat kan tot 90 graden in de hoogte en 180 graden in horizontale richting.

Zelfs deze compacte en goedkope flitser heeft een high speed synchronisatie die je de mogelijkheid geeft om kort na elkaar verschillende lichtbundels af te vuren. De recycletijd tussen twee flitsen in komt dan op 0,1 seconden, terwijl de Godox Speedlite TT350 in normale stand 2,2 seconden nodig heeft om volledig te herladen. Het verbruik valt ook goed mee. Deze flitser heeft genoeg aan 2 AA-batterijen, waarmee je de hele vakantie toekomt.

Geschikt voor: universeel | Belichtingscontrole: automatisch of handmatig | Zoomkop: ja | Flitsbereik: 12,5 m| Richtgetal: 35

Meike MK-MT24

Voordelen:

  • Gericht macrolicht
  • Kantelbare onderdelen
  • Draaibare frontring
  • LED licht van 5.500 K

Nadelen:

  • Recycletijd 4 seconden
  • Verbruik AA-batterijen

Voor macrofotografie wordt vaak een ringflitser gebruikt, die rond het objectief wordt aangebracht om taferelen vlak voor de macrolens egaal te belichten. Maar om je foto’s van insecten, mossen en paddenstoelen echt naar een veel hoger niveau te tillen, heb je de Meike MK-MT24 Macro Flash Set nodig. Die bestaat uit afzonderlijke, kantelbare flitsers die je kleine onderwerpen vanuit drie hoeken van bijkomend licht voorzien, waarbij jij dat licht extra kunt sturen.

Daarvoor kantel je de miniflitsers op de bevestigingsring tussen 45 graden naar buiten toe en 60 graden naar binnen. Het is ook mogelijk om de kleine flitsers afzonderlijk van elkaar te gebruiken door ze elk op een voetje te plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld de onderkant van de paddenstoel van licht te voorzien, terwijl jij van bovenaf fotografeert. De ene flitser triggert zo nodig de andere, zodat ze samen afgaan.

Het flitssysteem heeft een richtgetal van 14, wat weinig lijkt. Maar voor macrofotografie moet je in principe geen grote afstand overbruggen. Een flitsbereik van 5 meter volstaat ruimschoots. Wil je toch een ruimer landschap in beeld brengen, dan kan dat alsnog. Want bovenop de opzetflitser is een extra hotshoe voorzien, waarop je desnoods nog een bijkomende externe flitser kunt monteren.

Geschikt voor: universeel| Belichtingscontrole: handmatig | Zoomkop: nee | Flitsbereik: 5 m | Richtgetal: 14

Waar op letten bij externe flitsers

Bij het vergelijken is het belangrijk dat je rekening houdt met de compatibiliteit, flitsbereik, zoomkop en belichtingscontrole.

Het is van belang om na te gaan of de flitser compatibel is met jouw cameramerk. Canon en Nikon brengen zelf opzetflitsers op de markt die perfect met hun camera’s communiceren, terwijl andere cameramerken aangewezen zijn op fabrikanten die universele flitsers maken.

Het flitsbereik is een belangrijke parameter die aangeeft hoever het flitslicht maximaal reikt bij 100 ISO. Het richtgetal geeft dit aan, maar is afhankelijk van het gebruikte diafragma en de afstand tot het onderwerp.

De zoom in de kop van de flitser past de intensiteit en breedte van de lichtbundel aan op de gebruikte brandpuntsafstand van het zoomobjectief. Dit kan automatisch of handmatig gebeuren. Het zoombereik is belangrijk om na te gaan of het past bij de gebruikte lens.

De belichtingscontrole slaat op de mate waarin je zelf de instellingen van de flitser kunt bepalen. Bij goedkopere flitsers moet je de sterkte van de lichtbundel handmatig instellen, terwijl duurdere flitsers automatisch communiceren tussen camera en flitser en je meer mogelijkheden geven.

Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor verschillende flitstechnieken, bepalen of je op het eerste of tweede gordijn flitst, gebruikmaken van high speed synchronisatie en de kracht van de flits aanpassen.

Meer hierover in onze uitgebreide koopgids voor externe flitsers.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info