Home Koopgids Koopgids: Full frame camera

Koopgids: Full frame camera

Waar op letten bij het kopen van een full frame camera?

door Dirk Van den Bossche
0 comment 3 minuten leestijd

Full frame camera’s zijn populair onder professionele fotografen vanwege de grote sensor die zorgt voor een hogere beeldkwaliteit en betere prestaties bij weinig licht. Bovendien hebben deze camera’s extra functies zoals een flitser, stabilisator en microfoonaansluiting.

Bij het kiezen van een full frame camera zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals de resolutie, video resolutie, iso waarden en het ontwerp en gewicht van de camera. In deze koopgids bespreken we alle belangrijke aspecten waar je op moet letten bij het kopen van een full frame camera, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Megapixels

De resolutie van een digitale camera wordt in megapixels uitgedrukt. Eén megapixel komt overeen met één miljoen pixels die naast en boven elkaar gestapeld zijn op de beeldsensor in je fototoestel en samen een fotografisch beeld vormen.

Hoe meer pixels je sensor aankan, hoe beter de kwaliteit van je foto. In die zin helpen megapixels je om camera’s met een gelijke sensorgrootte met elkaar te vergelijken. Een goede full frame camera kan minstens twintig megapixels aan. De beste full frame camera zit ruim boven 30 MP.

En toch zie je in fotoprints amper een verschil. Alleen als je foto’s in nabewerking aanpast en ze uitvergroot op A2 formaat, valt het onderscheid op. Neem daarom ook andere criteria in rekening om de kwaliteit van je camera te bepalen. Zoals wij deden in onze test.

Connectiviteit

De beste full frame camera kan behalve via een bekabelde USB- en HDMI-aansluiting ook draadloos contact maken met zijn omgeving. Via wifi maak je over het thuisnetwerk connectie met je laptop om je foto’s en video’s over te zetten.

Communiceren via bluetooth is een andere optie, als camera en pc bij elkaar in de buurt staan. Voor NFC plaats je de camera vlak naast je smartphone en transfereer je de gekozen bestanden.

Near field communicatie ken je van contactloos betalen, via je smartphone, of waarbij je een betaalkaart naast een terminal houdt. En de GPS-sensor in je camera is handig om locatiegegevens aan je opnames te koppelen. Als geheugensteun of om foto’s later vlot te ordenen.

Video resolutie

Niemand wordt blij van wazige, trillende video’s. Daarom kies je een goede full frame camera met 4K videokwaliteit en een goede beeldstabilisatie. Zodat je altijd de beste herinnering bewaart aan je reis en je leuke avonturen ter plaatse.

HD ready (1280 x 720 pixels) is voldoende, als je de video’s alleen op een laptop of smartphone bekijkt. Maar verbind je de camera via HDMI met je televisie, dan heb je minstens full HD (1920 x 1080 pixels) nodig. En wil je uitpakken met je films, door ze levensgroot te projecteren, is enkel 4K voldoende. Elk detail wordt haarfijn weergegeven. Ook bij iets minder licht.

Extra’s

De beste full frame camera heeft geen ingebouwde flitser, maar tal van andere mogelijkheden om heldere beelden te schieten in moeilijke omstandigheden. Om foto’s over een grote afstand goed belicht te krijgen, volstaat een ingebouwde flitser niet. Daarvoor plaats je een goede opzetflitser op de hotshoe van je camera.

Om video’s van gericht geluid te voorzien, heeft de camera wellicht ook een microfoonaansluiting. De ingebouwde beeldstabilisatie zorgt voor vloeiende opnames zonder storende cameratrillingen.

Wil je de sfeer van het mooie avondlicht behouden, gebruik je een hoge ISO-waarde. En een goede camera is weersbestendig en stofdicht, waardoor hij altijd inzetbaar is.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info