Home Koopgids Koopgids: Instant camera

Koopgids: Instant camera

Waar op letten bij het kopen van een instant camera?

door Dirk Van den Bossche
0 comment 3 minuten leestijd

Instant camera’s werden beroemd in de jaren 70 en 80 dankzij het merk Polaroid. In die tijd was het een waar fenomeen om direct na het maken van de foto de afdruk in handen te hebben.

De populariteit van instant camera’s is nooit helemaal verdwenen en in de afgelopen jaren is er zelfs een hernieuwde interesse ontstaan. Dit komt mede door de nostalgische uitstraling en de mogelijkheid om direct een tastbare herinnering te hebben.

In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het kopen van een instant camera, zoals het design, de lens en het formaat van de foto’s. Polaroid en Fujifilm zijn momenteel de grootste aanbieders van instant camera’s, maar er zijn ook andere merken die zich op deze markt begeven.

Design

Het oog wil ook wat. Daarom zijn er instant camera’s in allerlei vormen en kleuren. Sommige zijn opvallend blits, andere gaan voor zachte tinten en nog andere voor een retrolook. De hedendaagse instant camera’s proberen een ruim publiek aan te spreken. Met een knipoog naar hoe het vroeger was, maar met veel moderne snufjes, zoals een selfiespiegel en creatieve kleurenfilters.

Qua vorm is Polaroid het dichtst bij het originele design van de Polaroid camera gebleven. De camera heeft een platte onderkant met een filmlader. Lomo kiest voor een robuuster rechthoekig design dat dichter bij een compact camera staat en klassieke degelijkheid uitstraalt, met een filmcassette aan de rugkant. Terwijl Fujifilm een grote variatie aan vormen en kleuren aanbiedt, die behalve volwassenen ook kinderen en jongeren aanspreken. De camera’s zijn licht, compact en eenvoudig te bedienen.

Lens

Eenvoudige instant camera’s hebben een ingebouwde groothoeklens met vaste brandpuntsafstand en lensopening. De camera stelt automatisch scherp op onderwerpen die zich in de omgeving van de camera bevinden. Dual lenzen geven je de mogelijkheid om close-upfoto’s af te wisselen met ruimere shots op een iets grotere afstand. Ideaal voor zelfportretten enerzijds en groepsfoto’s met vrienden en familie anderzijds.

De beste instant camera’s bieden je nog meer mogelijkheden. Ofwel door gebruik te maken van een beperkte zoomfunctie, ofwel door je de kans te geven om van lenzen te wisselen. Vooral Lomo is erin geslaagd om een professionele instant camera te maken. Waarbij je behalve de goede groothoeklens ook een fisheye-objectief, close-up lens en portretlens kunt inzetten, met een variabel diafragma. Om je portretten, landschappen en reportages vast te leggen, terwijl je de belichting zelf aanpast.

Formaat foto’s

Polaroid en Fujifilm zijn de twee grote aanbieders van filmdoosjes voor instant camera’s. Per lader neem je bij Polaroid acht foto’s. Bij Fujifilm zijn het er tien. Behalve instant foto’s met de klassieke witte rand, bestaan er ook kaders in andere kleuren. Op de verpakking zie je welke.

Fujifilm

Op een Fujifilm Instax Mini Instant film zijn je foto’s 6,2 x 4,6 cm groot, op een vel van 8,6 bij 5,4 cm. Bij de Instax Wide Instant worden je foto’s afgedrukt op 9,9 bij 6,2 cm, met een klassieke witte rand van ongeveer een centimeter en een iets bredere aan de onderkant. Het fotopapier is 10,8 x 8,6 cm groot. De Fujifilm Instax Square levert foto’s op van 6,2 x 6,2 op papier van 8,6 bij 7,2 cm. Behalve de doosjes voor kleurentoto’s, bestaan er ook versies voor zwart-wit.

Polaroid

Polaroid levert een vierkante foto van 7,9 x 7,9 centimeter op een ondergrond van 8,8 maal 10,7 cm. Bij de Polaroid Go Coloro Instant film worden dat 4,7 bij 4,6 foto’s op 5,4 x 6,7 cm papier. Op de Color Spectra film van 10,2 bij 10,3 cm druk je foto’s af van 7,3 x 9 cm. De 8 x 10 inch vellen, tenslotte, zijn bedoeld voor grootformaat camera’s die door professionele fotografen in de studio worden gebruikt.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info