Home Koopgids Koopgids: Camera’s voor beginners

Koopgids: Camera’s voor beginners

Waar op letten bij het kopen van een camera voor beginners?

door Dirk Van den Bossche
0 comment 3 minuten leestijd

Als beginnende fotograaf kan het kiezen van de juiste camera een uitdaging zijn. Er zijn zoveel verschillende merken, modellen en functies om uit te kiezen. Maar maak je geen zorgen, wij hebben de belangrijkste kenmerken van een goede camera voor beginners op een rijtje gezet.

In dit artikel bespreken we de resolutie, sensor, lenzen, connectiviteit en extra functies waar je op moet letten bij het kiezen van een camera. Of je nu op zoek bent naar een compacte camera voor vakantiefoto’s of een systeemcamera voor meer geavanceerde fotografie, dit artikel helpt je bij het maken van de juiste keuze. Meteen overgaan naar het zoeken kan ook, kijk hiervoor naar onze vergelijking van de beste camera’s voor beginners.

Resolutie

De resolutie moet je zien als een reeks gekleurde vakjes die samen je foto vormen. Wanneer ze dicht opeen staan, krijg je scherpere foto’s, vollere kleuren en mooiere beelden. Zijn er minder pixels, krijg je sneller ruis in je foto’s. Vooral in de donkere delen van je foto valt die ruis meer op.

In het zwarte gedeelte lijken meer witte stipjes voor te komen, de donkere kleuren komen niet zuiver over en de scherpte in de foto vermindert. Het uitvergroten van je foto’s versterkt het probleem. Op je digitale scherm zie je vierkantjes. Op de print staan de stipjes veel verder uit elkaar, wat slechte foto’s geeft. Zorg er daarom altijd voor dat de sensor in je camera een voldoende hoge resolutie heeft.

Sensor

De sensor is de lichtgevoelige plaat in je camera die het weerkaatste licht op je onderwerp via de lens opvangt. Zo vormt er zich een digitaal beeld dat op het geheugenkaartje in je camera wordt bewaard. De kwaliteit van je foto en de mate waarin het beeld kan worden uitvergroot, hangt af van de grootte van de sensor.

Professionele camera’s hebben een full frame sensor die het beeld één op één toont. In kleine camera’s is minder plaats voor de sensor. Het plaatje wordt dan kleiner. De cropfactor geeft aan hoeveel je de foto moet vergroten om het beeld op ware grootte te zien. Echt uitvergroten, lukt niet zonder kwaliteitsverlies. Maar een A4-print moet nog net lukken.

Lenzen

Een compact camera neem je gemakkelijk overal mee naartoe. Maar hij heeft een ingebouwde lens met minder mogelijkheden. Het is een groothoek waarmee je veel op de foto krijgt, wanneer je van dichtbij fotografeert. Bij systeemcamera’s en spiegelreflexcamera’s kun je de lenzen wisselen.

Lenzen met een brandpuntsafstand van 50 mm zijn standaardlenzen, vergelijkbaar met het menselijk oog. Is de brandpuntsafstand kleiner, gaat het om een groothoek voor landschapsfotografie en groepsfoto’s. Is de brandpuntsafstand groter dan 50 mm, haal je het onderwerp dichterbij. De beste camera’s voor beginners hebben een zoom waarmee je met een simpele draai snel van beeldhoek wisselt. Zo heb je minder lenzen nodig.

Connectiviteit

Een goede camera voor beginners maakt het je gemakkelijk om alle beelden op het geheugenkaartje te delen met je familie en vrienden of je eigen apparatuur, zoals een smartphone of pc. Zo koppel je de camera via HDMI aan je televisie en via USB aan je computer.

Maar ook draadloze verbindingen zijn mogelijk, zoals: wifi, bluetooth, gps of near-field communication (NFC). Plaats je camera vlak bij je computer en de bestanden worden automatisch gekopieerd. Zo kun je ook live streamen. Toch is vaak niet alles mogelijk. Ga na welke opties jij belangrijk vindt en of de camera er ook over beschikt.

Extra functies

Welke de beste camera voor jou is, hangt af van wat je ermee wilt doen. Elke goede camera voor beginners heeft een aantal specifieke opties voor bepaalde toepassingen. Wil je snel goed focussen, is het handig als de camera veel scherpstelpunten heeft.

Ben je een vlogger? Kies dan een compacte camera met een kantelbaar scherm. Film en geluid moeten helder zijn, als je houdt van bewegende beelden. Ga na of je camera is uitgerust met een microfoonaansluiting om een nog beter resultaat te krijgen. Maak je vaak binnen foto’s, in minder goede lichtomstandigheden? Kijk dan of de camera een hotshoe heeft voor een externe flitser.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info