Compact camera’s zijn populair vanwege hun gebruiksgemak en draagbaarheid. Het zijn handige en veelzijdige toestellen die je gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen. Maar hoe kies je de beste compact camera voor jouw behoeften?
Er zijn zoveel verschillende modellen op de markt, elk met hun eigen kenmerken en functies. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het kiezen van een compact camera, zoals de sensor, resolutie, connectiviteit en extra functies. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je de juiste compact camera vinden die aan jouw benodigdheden voldoet.
Wat is een compact camera
Een compact camera is een lichtgewicht fototoestel van een erg klein formaat. Het wordt ook wel eens een pocket camera genoemd. Omdat je hem gemakkelijk overal mee naartoe kunt nemen en je de camera na het fotograferen weer in je zakken laat verdwijnen, kun je er discreet mee aan de slag gaan.
Hij valt minder op dan de veel grotere systeemcamera’s, bridge camera’s en spiegelreflexcamera’s. De camera heeft een vaste lens en meestal een kleinere beeldsensor. Bovendien ontbreken vaak de hotshoe voor een externe flitser en de optische zoeker. Daardoor kun je niet live door de lens kijken, maar moet je van het LCD-scherm gebruikmaken om het beeldkader voor de foto te bepalen.
Verschil met een systeemcamera
Wil je scherpe, correct belichte foto’s maken, zonder aan de instellingen te moeten prutsen, dan is de compact camera ideaal voor jou. Want die maakt gebruik van automatische instellingen waardoor de camera die klus voor jou klaart. Een compact camera is gebruiksklaar. Hij heeft een vaste lens en een ingebouwde flitser. Je moet enkel richten en afdrukken.
De systeemcamera is groter en zwaarder. Hij is bedoeld voor de meer bedreven fotograaf, die net iets meer uit zijn foto’s wil halen. Je krijgt de mogelijkheid om zelf de sluitertijd en het diafragma in te stellen. Je kunt ook de lenzen verwisselen. En de beeldkwaliteit is over het algemeen beter, omdat de systeemcamera een grotere beeldsensor heeft.
Waar op letten bij compact camera’s
Sensor
Doordat compact camera’s vrij klein zijn, is er minder plaats voor de beeldsensor. In een doorsnee compact camera zit een beeldsensor van 1/2.3”, terwijl de iets grotere toestellen gebruikmaken van een één inch sensor. Bij de heel dure toestellen, zoals de Leica Q2 zit een full frame ingebouwd. Maar dat is voor dit formaat camera veeleer uitzonderlijk.
De kwaliteit van de sensor bepaalt vooral hoe groot je je foto’s kunt afdrukken, zonder dat er ruis in het beeld ontstaat. Naast de afmeting van de sensor speelt ook het aantal pixels op die sensor een rol. Veel pixels kort op elkaar geven een scherpere foto, met meer details en vollere kleuren. Bij de kleine sensoren moet je de foto meer uitvergroten. De pixels liggen daardoor verder uit elkaar. Het resultaat zal altijd net iets minder zijn.
Resolutie
De resolutie wordt bepaald door het aantal pixels in beeld. Hoe je foto of video wordt afgebeeld, hangt af van de zwakste schakel. Bij het afdrukken is dat vaak de printer. Op het scherm kan dat je camera of je televisie zijn. Maar dat laatste wordt steeds onwaarschijnlijker door de opkomst van de 4K televisies.
Ga na of je camera die resolutie aan kan. Is dat niet zo, zal de foto of video na uitvergroting op het scherm minder mooi ogen, meer ruis vertonen en zelfs onduidelijk worden. Gelukkig is dat niet zo bij de beste compact camera’s uit onze test. De meeste toestellen filmen in een 4K beeldkwaliteit en van elke foto kan met gemak een goede A4-print worden gemaakt.
Connectiviteit
Bij sommige compact camera’s zit nog een USB-kabel, waarmee je je camera kunt aansluiten op je televisie of computer. Vooral wanneer je grote videobestanden overzet, kan dat handig zijn. Maar de meeste fototoestellen communiceren intussen ook draadloos. Daarvoor maken ze gebruik van wifi.
Ook bluetooth is op veel camera’s aanwezig. De duurste compact camera’s communiceren verder nog via GPS en NFC. NFC staat voor ‘near-field communication’. Vrij vertaald, communiceert je camera dan met andere toestellen in zijn directe omgeving, die ook over die functie beschikken.
Extra functies
Er zijn elementen die het gebruiksgemak en de mogelijkheden van je compact camera aanzienlijk verhogen. Deze zitten helaas niet standaard op elk toestel.
- Een hotshoe om een externe flitser op je camera te plaatsen.
- Een kantelbaar scherm om je beeld vanuit zowat elk standpunt te kunnen beoordelen.
- Een elektronische beeldstabilisator om ervoor te zorgen dat je video’s minder trillen en je foto’s scherper worden