Home Koopgids Koopgids: Wildcamera’s

Koopgids: Wildcamera’s

Waarop letten bij het kopen van een wildcamera?

door Dirk Van den Bossche
0 comment 3 minuten leestijd

Met een wildcamera observeer je het leven in je tuin of een bos kortbij. Hij fotografeert eekhoorntjes die overdag op bezoek komen, vogels die van een vetbol snoepen, de mol die ’s nachts zijn kopje boven dat hoopje grond uitsteekt of de egel die door het gras loopt. Maar ook misschien de vossen en wolven die voorbijkomen.

In bosrijke gebieden of bij open landschappen zie je ook herten en everzwijnen. Jouw goede wildcamera maakt er video’s van met levensecht geluid. Voor een wildcamera heb je geen vergunning nodig. Voor een bewakingscamera wel.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste kenmerken van een goede wildcamera, zoals beeldkwaliteit, opslagruimte en batterijduur. We geven ook tips over hoe je de camera het best kunt plaatsen en gebruiken om de mooiste beelden te verzamelen.

Hoe werken ze

Je bevestigt de wildcamera aan een boom met een spanriem, of plaatst hem op een klein statief op de grond vlakbij een voederplaats van dieren. Door zijn camouflage valt de camera niet op. Sensoren die warmte of beweging detecteren, activeren de wildcamera. Wanneer het dier voor de wildcamera verschijnt, neemt hij foto’s en maakt hij video’s.

Overdag gaat het vaak om kleurrijke beelden. In de nacht doet hij beroep op infrarood LED-lampjes om de dieren in zwart-wit op beeld vast te leggen. Als die lampjes niet oplichten, spreken we over een no glow wildcamera. Die zie je niet in het donker.

Waar op letten bij het kopen of vergelijken

Sensor

Iedere wildcamera heeft een ingebouwde sensor die het licht opvangt, dat via de lens in de camera terechtkomt. Het negatieve beeld op de sensor wordt omgezet naar kleurenfoto’s overdag.

Om ook ’s nachts goede opnamen te kunnen maken, krijgt hij ondersteuning van infraroodlampjes. Die detecteren lichaamswarmte en produceren contrastrijke zwart-witbeelden. Ook die worden via de sensor naar het geheugenkaartje weggeschreven of naar een online platform doorgestuurd.

Beeldkwaliteit

De kwaliteit van de foto’s wordt uitgedrukt in megapixels. Bij goede wildcamera’s ligt die waarde vrij hoog. Maar staar je daar niet blind op. Want de ingebouwde sensor is klein. En vergroot je die foto’s, neemt de ruis snel toe. Waardoor de beeldkwaliteit veel lager ligt dan die van camera’s met een APS-C of full frame sensor.

Video’s hebben minder licht nodig, waardoor de beeldkwaliteit als beter wordt ervaren. De resolutie varieert van 720p over full HD tot 4K. Hoe hoger de videoresolutie, hoe dieper en echter kleuren zijn. Die video’s bekijk je op een groot scherm. Bij waarden onder full HD is dat niet het geval. Die filmpjes bewaar je beter op je smartphone.

Opslagruimte

De meeste wildcamera’s hebben een geheugenkaartslot waarin een SD-kaart past. Maar de plaats op de kaarten varieert. Het aantal gigabyte van de geheugenkaart bepaalt hoeveel foto’s en video’s erop passen.

In bepaalde gevallen kan het SD-geheugen worden uitgebreid met een externe opslagplaats, dankzij de 4G of wificonnectie met de wildcamera. Maar bij de meeste modellen moet je de SD-kaart uit de wildcamera halen om de beelden over te zetten op je laptop. In het beste geval worden de beelden in de cloud of een externe harde schijf bewaard.

Connectiviteit

Het geheugenkaartje uit je goede wildcamera stop je in een kaartlezer. Of je gebruikt de USB-kabel uit de verpakking om je beelden over te zetten naar je pc. De beste wildcamera heeft meer opties. Je verbindt hem met je wifi-netwerk of een hotspot in de buurt. Ook een bluetoothverbinding is soms mogelijk.

Hangt je wildcamera op een grotere afstand, in een bos of weide, heb je een 4G-connectie nodig. Je koopt dan een simkaart voor je wildcamera en betaalt telefoonkosten bij elke verbinding.

Batterijen

Omdat je niet naast je camera blijft staan om op de ontspanknop te drukken telkens je een prachtig plaatje ziet, maak je gebruik van een warmte- of bewegingssensor om de wildcamera aan te sturen. Elke sensor heeft stroom nodig om te functioneren. Daarom verslinden de meeste wildcamera’s een grote hoeveelheid AA-batterijen. Sommigen zelfs 8 per dag.

Een milieuvriendelijker alternatief is een wildcamera met een zonnepaneel. Zo hoef je niet telkens batterijen te vervangen en loop je ook niet het risico om op de belangrijkste opnamemomenten zonder stroom te vallen.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info