Home Koopgids Koopgids: externe camera flitsers

Koopgids: externe camera flitsers

Waar op letten bij het kopen van een flitser?

door Dirk Van den Bossche
0 comment 3 minuten leestijd

Er zijn momenten waarop de ingebouwde flitser van je camera niet genoeg licht biedt om de gewenste foto te maken. Dit is waar externe camera flitsers van pas komen. Ze bieden niet alleen extra licht, maar ook meer controle over de belichting en creatieve mogelijkheden.

Bij het kiezen van een externe flitser moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de compatibiliteit met je camera, flitsbereik, zoomkop, belichtingscontrole, richtgetal en automatische functies en instellingen. Bovendien zijn er veel verschillende merken beschikbaar, zoals Canon, Nikon, Sony, Pentax, Olympus en Panasonic.

In deze koopgids zullen we dieper ingaan op de belangrijkste factoren om op te letten bij het kopen of vergelijken van externe camera flitsers. In onze vergelijking vind je terug welke modellen wij aanraden – aangepast aan bepaalde voorkeuren.

Compatibiliteit

Canon en Nikon brengen zelf opzetflitsers op de markt, die perfect met hun camera’s communiceren, omdat de elektronica van body en flitser op elkaar wordt afgestemd. Ze geven een beter resultaat en zijn daarom ook duurder. Andere cameramerken hebben die luxe niet.

Zij moeten een beroep doen op fabrikanten die goedkopere universele flitsers maken voor bijna alle merken. Het gaat dan telkens om één type flitser, waarvan het opzetvoetje wordt aangepast aan de contactpunten op de camera’s van Nikon, Canon, Sony, Pentax, Olympus en Panasonic. Zodat er per flitser verschillende varianten ontstaan. Ga altijd na of het product dat je koopt voor jouw cameramerk bedoeld is.

Flitsbereik

Het richtgetal geeft aan hoever het flitslicht maximaal reikt bij 100 ISO, wanneer je een objectief zou gebruiken met een volle f/1.0 diafragmaopening. Omdat de realiteit daarvan afwijkt, moet je zelf met het richtgetal gaan rekenen. Jouw maximale flitsafstand is het richtgetal gedeeld door het gebruikte diafragma bij 100 ISO.

Is het richtgetal 60 en gebruik je diafragma f/2, dan is de maximale flitsafstand 60 : 2 = 30 meter. Bij f/4 halveert die afstand, want 60 : 4 = 15 meter. Omdat lichtgevoelige lenzen op betaalbare camera’s vaak vanaf f/2.8 beginnen, hebben we dat diafragma gekozen om het flitsbereik te bepalen tijdens onze test.

Zoomkop

De zoom in de kop van de flitser zorgt ervoor dat de intensiteit en de breedte van de lichtbundel uit de opzetflitser wordt aangepast aan de gebruikte brandpuntsafstand van het zoomobjectief. Meestal gebeurt dit automatisch. Bij een bijzonder goede flitser kun je de kop ook handmatig bijstellen.

Zodat je het licht waar nodig beter kunt richten of verspreiden. Let bij de aankoop van een nieuwe flitser op het zoombereik. Gebruik je een 70-200 mm zoomlens, koop dan geen flitser met een zoombereik van 24-105 omdat je dan bij het maximaal inzoomen in de problemen komt. Neem je vooral macrofoto’s, dan is de zoomfunctie niet belangrijk.

Belichtingscontrole

De belichtingscontrole slaat op de mate waarin je zelf de instellingen van de flitser naar je hand kunt zetten. Bij goedkope flitsers is het vaak zo dat je handmatig het diafragma en de afstand aangeeft om de sterkte van de lichtbundel in te stellen of de flitser dat automatisch van je overneemt.

Bij de beste flitser heb je naast de automatische communicatie tussen camera en flitser ook nog de mogelijkheid om een flitstechniek te kiezen, te bepalen of je op het eerste of het tweede gordijn flitst, of je van de high speed synchronisatie gebruikmaakt en of je op volle kracht of een fractie daarvan flitst.

Richtgetal

Het richtgetal heb je nodig om de juiste instellingen van de flitser en de camera bij 100 ISO te kunnen berekenen. Weet je hoe ver het onderwerp zich van de camera bevindt? Deel dan het richtgetal door de afstand om het diafragma te bepalen. Is het richtgetal 60 en staat het model op 15 meter, moet je diafragma f/4 instellen.

Deel het richtgetal door het ingestelde diafragma, om te achterhalen hoe ver het flitslicht reikt. Richtgetal 60 gedeeld door f/8 geeft 7,5 meter. Verander je de ISO-waarde, wijzigt ook het richtgetal. Per stop dat je de waarde verhoogt, vermenigvuldig je het richtgetal met 1,41. Ga je naar 50 ISO, dan deel je het richtgetal door 1,41. Het richtgetal wordt dan afgerond 42.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info