De beste lens voor vogelfotografie is een aanzienlijke telelens waarmee je vanaf een grote afstand op vogels en hun dagelijkse rituelen inzoomt, zonder hun activiteiten te verstoren. Of een primelens die ervoor zorgt dat de koolmees, vink en huismus, om maar enkele vogels te noemen, nog scherper op je foto’s komen. Als je je tenminste in hun buurt kunt verschuilen.
Want een goede primelens met een brandpuntsafstand van meer dan 400 mm, kost soms zo veel als een kleine auto. Waardoor je het vaak moet doen met een goedkopere lens. Ook voor ons onderzoek hebben we ons daarop toegespitst. We bekeken de betaalbare zoom- en primelenzen.
Om vervolgens tot een selectie van de beste lenzen op dit moment te komen. Alle lenzen in ons overzicht zijn uiterst geschikt voor dieren- en vogelfotografie. We vertellen je welke lens op welke camera past, waarvoor ze inzetbaar is en welke eigenschappen ze heeft. Lees hieronder verder om de beste lens voor vogelfotografie te vinden.
Onze selectie voor vogelfotografie
- Beste Canon zoom: Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM bij Coolblue
- Beste Canon prime: Canon RF 800mm f/11 IS STM bij Coolblue
- Beste Nikon zoom: Nikon AF-S Nikkor 200-500mm f/5.6E ED VR bij Coolblue
- Beste Nikon prime: Nikon AF-S 105mm f/2.8G ED IF VR Micro bij Coolblue
- Beste Sony zoom: Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS bij Coolblue
- Beste Sony prime: Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS bij Coolblue
- Beste Fujifilm zoom: Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR bij Coolblue
- Beste Olympus zoom: Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400mm f/5-6.3 IS bij Coolblue
Beste Canon zoom: Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM
Voordelen:
- Beste professionele lens
- Goede beeldstabilisatie
- Kristalheldere lensglazen
- Stille USM autofocusmotor
- Stof- en spatwaterbestendig
Nadelen:
- Dure Canon zoomlens
- Zware telelens
De Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM is veruit de duurste lens uit ons onderzoek. Maar ze is de prijs van beste zoomlens voor je Canon spiegelreflexcamera met APS-C of full frame sensor waard. Dankzij het grote zoombereik fotografeer je vogels in je onmiddellijke omgeving en veel moeilijker te spotten acrobaatjes, zoals de pimpelmees, terwijl deze ondersteboven aan een takje hangen. Hoog in de boom, op zoek naar eten. Met één handbeweging zoom je in terwijl de stille autofocus scherpstelt op het geel en blauwe vogeltje.
De 21 loepheldere kristalglazen van de lens zorgen voor een haarscherpe en gedetailleerde weergave op de foto. Wanneer ze goed door de camera worden aangestuurd. De metalen behuizing zorgt voor de nodige bescherming. De lens weegt ruim anderhalve kilogram, maar is bestand tegen spatwater en stof. Omdat het zwaartepunt van de camera nu meer vooraan ligt, is het goed dat in de lens prima beeldstabilisatie zit. Die voorkomt de meeste cameratrillingen. Maar ondersteuning moet je de lens wel geven. Houd je linkerhand onder je lens of gebruik een goed statief, om de camera goed vast te zetten.
Minimale scherpstelafstand: 97 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,31 | Filtermaat: 77 mm | Gewicht: 1,59 kg
Beste Canon prime: Canon RF 800mm f/11 IS STM
Voordelen:
- Krachtige telelens
- Interne beeldstabilisator
- Speciale kristalglazen
- Stof- en spatwaterdicht
- Schokbestendig
Nadelen:
- Grootste opening f/11
- Geen filters mogelijk
In vergelijking met de zo goed als onbetaalbare EF-primelens van dat kaliber, is de Canon RF 800mm f/11 IS STM voor de Canon systeemcamera een goedkope lens voor vogelfotografie. Een droomlens voor wie zich wil toeleggen op het fotograferen van vogels en wilde dieren in het buitenland. Op een eenmalige safari tijdens je vakantie of in een poging om de Wildlife Award van het jaar te winnen, na een van je vele expedities. Waarbij de harde, loepzuivere kristalglazen en beeldstabilisator het grote verschil hebben gemaakt, om je foto’s naar een hoger niveau te tillen.
Ook het 11-lamellen diafragma van de 800 mm lens is fantastisch. Want voor zover er onscherpte in de achtergrond voorkomt, vertoont die volmaakte rondingen. Waar diafragma’s met minder lamellen altijd een hoekige waas geven bij een beperkte scherptediepte. Alleen jammer dat f/11 de grootste opening van deze lens is. Waardoor je bij weinig licht altijd genoodzaakt bent om je camera op een statief te plaatsen. Maar voor het overige kun je de lens altijd inzetten om ook vanuit de hand heel mooie foto’s te nemen. Deze primelens is spatwaterdicht, stofbestendig en kan ook nog eens tegen een stootje. Altijd meegenomen, als je veel reist.
Minimale scherpstelafstand: 60 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,14 | Filtermaat: geen | Gewicht: 1,26 kg
Beste Nikon zoom: Nikon AF-S Nikkor 200-500mm f/5.6E ED VR
Voordelen:
- Snelle autofocusmotor
- Asferische ED glazen
- Goede beeldstabilisatie
- Groot zoombereik
- Goede telelens
Nadelen:
- Zware telelens
- Niet stof- of waterdicht
Voor je Nikon spiegelreflexcamera selecteren we de Nikon AF-S Nikkor 200-500 mm, met vaste f/5.6 diafragmaopening tijdens het zoomen, als beste lens voor vogelfotografie. Waarmee je de in West-Europa terechtgekomen Aziatische kauw op de APS-C of full frame sensor kunt vastleggen. Als je er toevallig een tegenkomt. Want de zwarte vogel met grijze nek is eerder zeldzaam in de lage landen. Gelukkig stelt de SWM autofocusmotor snel en geruisloos scherp op je onderwerp. Van zodra het zich minstens 1,8 meter van de camera bevindt.
De ingebouwde beeldstabilisatie en asferische ED glazen, die lensfouten en kleurafwijkingen in je foto’s voorkomen, nemen het daarna over om de vogel ook scherp op je plaatje te krijgen. Want wat je door de zoeker ziet, is niet altijd wat er op de foto verschijnt. Dat is wel zo bij goede lenzen. Deze heeft een maximale vergrotingsfactor van 0,22, een filtermaat van 95 mm en een gemengde koker van kunststof en metaal. Waardoor de behuizing, inclusief glazen, maar liefst 2,3 kg weegt. De ruimte dat deze lens in je cameratas inneemt is het grootste minpunt.
Minimale scherpstelafstand: 1,8 meter | Maximale vergrotingsfactor: 0,22 | Filtermaat: 95 mm | Gewicht: 2,3 kg
Beste Nikon prime: Nikon AF-S 105mm f/2.8G ED IF VR Micro
Voordelen:
- Lichte primelens
- Speciale glazen
- Beeldstabilisator
- Stille autofocus
- Lichtsterke lens
Nadelen:
- Gevoelig voor stof
- Niet spatwaterdicht
De lichtsterke f/2.8 primelens van Nikon, met een brandpuntsafstand van 105 mm, is een goede lens voor vogelfotografie. De primelens past op je spiegelreflexcamera met een APS-C of full frame sensor en is ook geschikt voor macrofotografie. Zo fotografeer je niet alleen de vogels in je tuin, maar neem je ook prachtige foto’s van de insecten die ze eten. Al vanaf een afstand van 31 centimeter komt het onderwerp scherp in beeld. Het scherpstellen gebeurt met een geruisloze SWM autofocusmotor.
Ben je niet tevreden over het focuspunt, corrigeer je de autofocus handmatig, zonder de instellingen te wijzigen. De speciale ED glazen plaatsen zelfs het kleinste insect gedetailleerd op de foto. Richt je de camera weer naar boven om de koolmees, vink of huismus in je beeldkader te vangen, dan zorgt de beeldstabilisator ervoor dat de cameratrillingen niet te zien zijn. Dankzij het f/2.8 diafragma slaag je erin om de aandacht volledig op het vogeltje te richten. Terwijl de achtergrond mooi wazig wordt.
De Nikon AF-S 105mm f/2.8G ED IF VR Micro is een behoorlijk lichte telelens met een kunststof en metalen behuizing. Waarmee je gemakkelijk uit de hand fotografeert. Wordt het toch wat te zwaar na een tijdje, plaats je camera dan op een goed statief onder je camouflagetentje van waaruit je je foto’s neemt. Dat beschermt je camera en lens ook tegen stof en regen.
Minimale scherpstelafstand: 31 cm | Maximale vergrotingsfactor: 0,10 | Filtermaat: 62 mm | Gewicht: 790 gram
Beste Sony zoom: Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS
Voordelen:
- Snelle autofocus
- Goede beeldstabilisatie
- Stof- en spatwaterdicht
- Asferische ED glazen
- Groot zoombereik
Nadelen:
- Zware telelens
- Minimale scherpstelafstand
De FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS zoomlens van Sony heeft een E-vatting en past bijgevolg op Sony systeemcamera’s met een APS-C of full frame sensor. Waarmee je mooie foto’s van vogels en wilde dieren neemt, om ze vervolgens sterk uit te vergroten. Want met een grote sensor registreer je alle beelden zoals je die met je goede lens hebt vastgelegd. Helder en kleurrijk, dankzij de asferische ED glazen die lensfouten voorkomen. En haarscherp, dankzij de ingebouwde supersonische wavemotor en beeldstabilisatie.
Zo houd je een mooie herinnering over aan je trektocht door Ierland. Waar je met dezelfde telelens eerst papegaaiduikers en andere watervogels fotografeert op de kliffen langs de Atlantische Oceaan. Om vervolgens in de buurt van Baltimore walvissen vast te leggen op de gevoelige plaat. Zonder dat je het risico loopt om je lens te beschadigen. Want de grote zoomlens is stof- en spatwaterdicht. En de kunststof behuizing is goed afgewerkt, met een schroefdraad voor een uv-filter of polarisatiefilter van 95 mm. Waarmee je de reflecties uit het water filtert, zodat de aandacht volledig naar de dieren gaat.
Minimale scherpstelafstand: 2,4 meter | Maximale vergrotingsfactor: 0,66 | Filtermaat: 95 mm | Gewicht: 2,12 kg
Beste Sony prime: Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS
Voordelen:
- Direct drive autofocus
- 1:1 vergrotingsfactor
- Lichtsterke primelens
- Macrofoto’s mogelijk
Nadelen:
- Geen speciale glazen
- Niet stofbestendig
- Korte brandpuntsafstand
Met de Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS primelens komt wat je door je zoeker ziet voor honderd procent overeen met wat er op de APS-C of full frame sensor van je Sony systeemcamera verschijnt. Want de maximale vergrotingsfactor van de lens is 1:1. Dat heeft zo zijn voordelen. Vooral wanneer je de lens voor vogelfotografie gebruikt. Omdat je er met een brandpuntsafstand van 90 mm soms onvoldoende in slaagt om de vogels groot in het kader te plaatsen. En een goed origineel bestand vanaf een grote sensor kun je bijsnijden zonder kwaliteitsverlies, door gebruik te maken van Adobe Photoshop Lightroom.
Deze telelens is eerder bedoeld voor vogelfotografie in de eigen tuin of in dierenparken waar je wat dichter bij de vogels kunt komen. De kortste scherpstelafstand is 28 cm, waardoor ook macrofoto’s mogelijk zijn. Dankzij de direct drive autofocusmotor in deze lens, is snel, flexibel en erg nauwkeurig scherpstellen mogelijk. Dat is erg belangrijk wanneer je vlug moet reageren op de korte en schichtige fladderbewegingen van de vogels om je heen. Zoals in een grote volière of de tropische serre waarin paradijsvogels worden gehouden. Met deze lens neem je portretten van je kinderen met de vogels in de directe achtergrond.
Minimale scherpstelafstand: 28 cm | Maximale vergrotingsfactor: 1:1 | Filtermaat: 62 mm | Gewicht: 602 gram
Beste Fujifilm zoom: Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR
Voordelen:
- Goede zoomlens
- 21 sterke lensglazen
- Sterke metalen koker
- Continu scherpstellen
- Stof- en spatwaterdicht
Nadelen:
- Niet schokbestendig
- Dure lens
De Fujifilm XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR heeft een X-vatting en is bedoeld voor Fujifilm systeemcamera’s met een APS-C sensor. Waardoor je rekening moet houden met de bijhorende cropfactor en de vogels die je fotografeert wel heel dichtbij lijken te komen. Ook al bevinden ze zich in werkelijkheid een heel eind van je vandaan. Want met een 100 mm tot 400 mm zoomlens haal je verre onderwerpen naar je toe en druk je de dieptelagen op elkaar, zodat details in zowel voor- als achtergrond beter zichtbaar worden.
Tijdens het zoomen houden de 21 speciale glaselementen in de metalen koker je onderwerp steeds in focus. Omdat de scherpstelmotor in actie treedt van zodra je de ontspanknop half indrukt en hij daarna de vogel niet meer loslaat tot je hebt afgedrukt. De volgfunctie is interessant, omdat de lens dan continu scherpstelt terwijl jij vooral op je onderwerp en compositie let. De lens is spatwaterdicht en stofbestendig, waardoor je in alle weersomstandigheden met vogelfotografie aan de slag kunt. Al zul je de mooiste resultaten bekomen wanneer het zonnetje schijnt.
Gebruik een polarisatiefilter van 77 mm om de kleurintensiteit in je foto’s te verhogen en de vogels tegen een blauwe lucht in beeld te brengen. Zo contrasteren de rode tinten van de goudvink en de gele van de koolmees mooier met hun omgeving. De minimale scherpstelafstand van deze lens is 1,75 meter. Maar vogels blijven meestal uit je buurt. Waardoor zich zelden een probleem stelt.
Minimale scherpstelafstand: 1,75 meter | Maximale vergrotingsfactor: 0,19 | Filtermaat: 77 mm | Gewicht: 1,37 kg
Beste Olympus zoom: Olympus M.Zuiko Digital ED 100-400mm f/5-6.3 IS
Voordelen:
- Asferische lensglazen
- Ingebouwde beeldstabilisatie
- Goede autofocusmotor
- Stof- en spatwaterdicht
- Sterke metalen lenskoker
Nadelen:
- Niet bepaald lichtsterk
- Enkel voor systeemcamera’s
De M.Zuiko Digital ED 100-400mm f/5-6.3 IS zoomlens van Olympus is vergelijkbaar met de lens van Fujifilm, maar is op twee vlakken fundamenteel verschillend. Doordat ze een stop minder lichtsterk is, kun je minder lang uit de hand fotograferen wanneer het licht op de locatie tegenvalt. Maar daar staat tegenover dat de behuizing van de Olympus sterker is en tegen een stootje kan. Waardoor deze beste lens meer geschikt is om mee op reis te nemen. Voor de beste dierenfoto’s die je ooit hebt gemaakt.
Op safari in Afrika, waar je wilde dieren op de gevoelige plaat vastlegt. Of je goed voorbereide cruise naar de Galapagoseilanden, om zeevogels, landvogels en trekvogels te spotten. Zoals de albatros, de gele grasmus, de stormvogel en zelfs de Amerikaanse flamingo. Met deze spatwaterdichte zoomlens kom je heel dicht bij hun leefwereld. Dankzij de supersonische wavemotor gaat het scherpstellen vlot en met de ingebouwde beeldstabilisatie voorkom je cameratrillingen. De zoomlens weegt 1,12 kg, is met 21 asferische glaselementen kwalitatief sterk, en heeft een filtermaat van 72 mm voor wanneer je het contrast en de kleuren in beeld nog een zetje wilt geven.
Minimale scherpstelafstand: 1,3 meter | Maximale vergrotingsfactor: 0,57 | Filtermaat: 72 mm | Gewicht: 1,12 kg