We zoeken naar de beste Canon lenzen want een ketting is maar zo sterk als zijn zwakste schakel. Spaar daarom iets langer voor een goede Canon lens voor je spiegelreflexcamera. En laat je niet verleiden door goedkope alternatieven die ook op je camera passen. Want daar krijg je vroeg of laat spijt van.
Body en lens moeten perfect op elkaar zijn afgestemd omdat ze de hele tijd intens samenwerken en voortdurend met elkaar communiceren. De autofocus wordt door de camera aangestuurd. Het beeld op de sensor kan pas scherp worden als het licht ook goed je Canon in komt. Daarvoor zijn de beste materialen nodig en die kosten iets meer.
Ga doordacht te werk. Bepaal wat je met je fotografie wilt bereiken. En plan je aankoop pas nadat je die moeilijke puzzel hebt gelegd. Je kunt beter een 24-70 mm kopen en dan sparen voor een lens die daarop aansluit, zoals de 70-200 mm.
In plaats van verschillende prime- en zoomlenzen te kopen, die elkaar grotendeels overlappen of van een mindere kwaliteit zijn. Bovendien zit je met EF-lenzen altijd gebeiteld, want ze passen op elke EOS. Lees hieronder verder om de beste Canon lens voor jouw toestel te vinden.
Onze selectie Canon lenzen
- Beste prijs-kwaliteit: Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM bij Coolblue
- Beste goedkope: Canon EF 75-300mm f/4.0-5.6 III bij Coolblue
- Beste groothoeklens: Canon EF 16-35mm f/4L IS USM bij Coolblue
- Beste macro lens: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM bij Coolblue
- Beste prime lens: Canon EF 50mm f/1.2L USM bij Coolblue
- Beste telephoto zoomlens: Canon EF 70-200mm f/2.8L USM bij Coolblue
- Beste lens om te filmen: Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM bij Coolblue
Beste prijs-kwaliteit: Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM
Voordelen:
- Goede reportagelens
- Geruisloze autofocus
- Vaste f/2.8 lichtsterkte
- Super-UD glaselementen
- Stof- en weersbestendig
Nadelen:
- Geen beeldstabilisator
- Zware lens van 805 gram
De beste lens voor je Canon camera is de veelzijdige reportagelens Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM. Ze is iets duurder, maar elke cent waard, waardoor de prijs-kwaliteitverhouding perfect zit. Deze lens gebruik je voor: portretten, architectuur, landschapsfotografie, productfotografie en sportfoto’s.
De groothoek zorgt ervoor dat je grote gebouwen goed van kortbij in beeld brengt. De zoom geeft je de kans om verre elementen dichterbij te halen en mooie foto’s te nemen waarin je gezin centraal staat. De kleuren worden natuurlijk weergegeven en de ogen fonkelen wanneer je iemand portretteert.
De lens heeft een stof- en weersbestendige metalen behuizing en super-UD glaselementen. Dat zijn optische glazen van de allerbeste kwaliteit, waardoor je foto’s haarscherp worden en details haarfijn worden afgebeeld. Bovendien is een UD-lens lichtsterker. En dat blijft zo als je zoomt.
Met de vaste f/2.8 neem je ook goede foto’s bij zwak licht, waardoor je de ISO niet moet verhogen en je geen ruis in je foto’s krijgt. De L in de naam geeft de professionele kwaliteit van de lens aan. En USM wijst dan weer op de geruisloze motor van de autofocus, waardoor je met de goede lens discreet fotografeert.
Objectiefvatting: EF-vatting | Geschikt voor: full frame en APS-C | Type lens: zoomlens | Gewicht: 805 gram
Beste goedkope: Canon EF 75-300mm f/4.0-5.6 III
Voordelen:
- Goedkope lens
- Compacte telelens
- Autofocus vanaf 1,5 m
- Lichte lens van 480 gram
- Kwaliteitsvolle materialen
Nadelen:
- Minder lichtgevoelig
- Hoorbare autofocusmotor
Naast de meer professionele L-lijn heeft Canon ook een betaalbaarder gamma lenzen, waartoe onder meer de goedkope lens Canon EF 75-300mm f/4.0-5.6 III behoort. De kwaliteit ervan is nog altijd veel beter dan die van lenzen van externe fabrikanten, omdat Canon betere materialen gebruikt.
Maar de optisch hoogwaardige UD-lenzen werden vervangen door helder glas, waardoor de lichtgevoeligheid afneemt. En de autofocusmotor is hoorbaar, terwijl in de duurdere Canon lenzen de geruisloze USM wordt gebruikt om scherp te stellen op je onderwerp. Waardoor je het ongemerkt kunt fotograferen.
Maar dat is op zich niet zo erg. Want met een 75-300 mm sta je op grotere afstand van je onderwerp, waardoor het niet wordt opgeschrikt door het geluid van de motor. Bovendien fotografeer je vogels en wilde dieren sowieso in open lucht, waardoor je over voldoende licht beschikt om zelfs met een f/4.0 of f/5.6 aan de slag te kunnen gaan.
En wanneer je alles scherp op de foto wilt, gebruik je toch een nog kleinere opening. Fotografeer je vaak in huis, dan plaats je de telelens op zijn laagste stand, stel je een hogere ISO-waarde in en gebruik je zo nodig een flitser. De kortste scherpstelafstand is 1,5 meter. Door de compacte vorm voor een telelens, neem je deze Canon lens gemakkelijk mee op reis.
Objectiefvatting: EF-vatting | Geschikt voor: full frame en APS-C | Type lens: zoomlens | Gewicht: 480 gram
Beste groothoeklens: Canon EF 16-35mm f/4L IS USM
Voordelen:
- Luxe glaselementen
- Goede beeldstabilisatie
- Geruisloze autofocus
- Vaste f/4.0 lichtsterkte
- Al scherp vanaf 28 cm
Nadelen:
- Beperkt zoombereik
- Hogere prijsklasse
Met de Canon EF 16-35mm f/4L IS USM slaag je erin om het onderwerp van je foto groot vooraan in beeld te plaatsen, terwijl je ook nog een groot stuk van de omgeving weergeeft. Zo toon je personen en dieren in hun leefwereld en maak je mooie binnenhuisportretten.
Maar de groothoek is nog beter wanneer je hem inzet voor architectuurfotografie, waarbij je immense gebouwen in het kleine kader van je foto tracht te krijgen. Met de gekende perspectiefvertekening tot gevolg. De buitenmuren van het gebouw lijken naar elkaar toe te lopen, wat je foto iets kunstzinniger maakt. Vooral in zwart-wit.
Ook voor het fotograferen van weidse landschappen is de Canon EF 16-35mm f/4L IS USM de beste lens. Omdat je daarmee de uitgestrektheid van het gebied goed in beeld kunt brengen. Op vakantie in Toscane leg je olijfboomgaarden en pittoreske marktpleinen vast. In IJsland fotografeer je gletsjers en geisers midden in de prachtige natuur, zonder dat er ook maar iets verloren gaat van de originele pracht.
De beeldstabilisator, aangeduid met IS in de naam van de lens, zorgt in samenwerking met de geruisloze USM-autofocus voor haarscherpe foto’s. Ook als je sluitertijden langer worden. Wat in het hoge noorden kan gebeuren, als het licht wat tegenzit. De zoomlens heeft een vaste f/4.0 opening.
Objectiefvatting: EF-vatting | Geschikt voor: full frame en APS-C | Type lens: zoomlens | Gewicht: 615 gram
Beste macro lens: Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM
Voordelen:
- Goede beeldstabilisatie
- Fraaie 9 lamellen bokeh
- Vaste f/2.8 lichtsterkte
- Prima UD-glaselementen
- Geruisloze autofocus
Nadelen:
- Zware macrolens
- Geen zoomfunctie
Het grote voordeel van een primelens is meestal dat de lens veel lichtgevoeliger is. Dat is niet anders bij de Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM, met f/2.8 als grootste diafragmaopening. We verkozen een gelijkaardige Canon lens tot beste voor vogelfotografie.
Wat handig is voor een macrolens, want laag bij de grond of diep in het bos fotograferen, is lastig. Daar heb je vaak minder licht dan op de open vlakte. Wat betekent dat je beroep moet doen op een goede lens als je het kleine onderwerp scherp en helder op de foto wilt krijgen. Deze Canon lens met macrofunctie is de juiste lens voor de klus. Dat blijkt ook uit onze uitgebreide test. Alle macrofoto’s zijn haarscherp.
Nadeel van een lens met vaste brandpuntsafstand is wel dat je niet kunt zoomen en je bijgevolg zelf van plaats moet veranderen om het beeldkader aan te passen. Ga op je buik liggen en ondersteun je lens met een hand terwijl je de camera met de andere bedient. Je ellenboog doet dan dienst als een laag statief waardoor je dicht bij je onderwerp kunt komen.
Dichtbij scherpstellen kan al vanaf 30 cm, wat voldoende is om met een 100 mm zelfs het kleinste insect mooi te fotograferen tegen een totaal onscherpe achtergrond. Dat heet bokeh. Het effect wordt fraaier weergegeven met een goede lens.
Objectiefvatting: EF-vatting | Geschikt voor: full frame en APS-C | Type lens: primelens | Gewicht: 625 gram
Beste prime lens: Canon EF 50mm f/1.2L USM
Voordelen:
- Prima standaardlens
- Erg lichtsterke f/1.2
- Fraai bokeh-effect
- Stille autofocusmotor
- Goede glaselementen
Nadelen:
- Geen zoomfunctie
- Kleine maar zware lens
Het is altijd een goed idee om een standaardlens in je fototas te hebben. Een 50 mm komt bij een full frame sensor overeen met wat je met het blote oog waarneemt. Wat je ermee fotografeert komt erg herkenbaar en vertrouwd over. Bovendien is de primelens bijzonder lichtsterk.
Ze benadert veelal de volledige opening van f/1.0, waardoor je ze in alle lichtomstandigheden kunt gebruiken. Bij de Canon EF 50mm f/1.2L USM is dat niet anders. Het diafragma wordt gevormd met 8 lamellen, waardoor een grote ronde opening ontstaat, die een prachtig bokeh-effect tot gevolg heeft. In de vage achtergrond zijn wazige cirkels te zien, die de foto in ideale lichtomstandigheden een fraai speels karakter geven.
De glaselementen in het stof- en spatwaterdichte metalen objectief zijn van een goede kwaliteit. Dat wordt ook in de naam aangegeven met de L van luxe. Daarnaast beschikt de lens over een stille USM-motor voor de automatische scherpstelling. Maar handmatig focussen, blijft mogelijk.
De EF-vatting van Canon past op elke EOS-camera. Wil je een filter gebruiken, zoals een UV filter of polarisatiefilter die reflecties op het water wegneemt, dan heb er een nodig met een doorsnede van 72 mm. Die kun je dan op je lens schroeven om knappe portretten te maken of een wolkenhemel in beeld te brengen boven een gedetailleerd landschap. Door de gewijzigde lichtbreking tekenen de wolken zich beter af.
Objectiefvatting: EF-vatting | Geschikt voor: full frame en APS-C | Type lens: primelens | Gewicht: 580 gram
Beste telephoto zoomlens: Canon EF 70-200mm f/2.8L USM
Voordelen:
- Betaalbare f/2.8 lens
- Helder UD optiekglas
- Handmatige AF correctie
- Schroefdraad voor statief
- Geruisloze autofocus
Nadelen:
- 1,3 kg zware lens
- Geen beeldstabilisatie
Als je van plan bent om op termijn meerdere Canon lenzen te kopen, kan deze Canon EF 70-200mm f/2.8L USM een mooie aanvulling zijn op de Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM die we aan het begin hebben besproken. Het is de beste lens waarmee je onderwerpen dichterbij haalt, zonder extra diep in je geldbuidel te tasten.
Want de nieuwe versie met beeldstabilisator is nog beter, maar die kost ruim het dubbele. En als je gebruikmaakt van een statief kun je ook deze 1,31 kg zware lens stabiel houden. Waar je de camera anders op de middelzuil bevestigt, zet je die poot nu onder de zoomlens.
Zo fotografeer je wilde dieren in Kenia, of vogels in de ochtendnevel boven een half bevroren vijver dicht bij huis. De geruisloze autofocus schrikt de dieren niet eens op. En mocht je niet tevreden zijn over de scherpte, dan stel je handmatig bij zonder de automatische functie eerst uit te schakelen.
Op deze lens kan dat onmiddellijk. Het UD-optiekglas geeft de dieren scherp weer. Ook als het stof in de wildernis opwaait of het water opspat door de vogels, zit je veilig. Deze goede lens is weersbestendig en stofdicht. Door de behuizing in metaal kan ze ook tegen een stootje. Zo gaat ze extra lang mee.
Objectiefvatting: EF-vatting | Geschikt voor: full frame en APS-C | Type lens: zoomlens | Gewicht: 1.310 gram
Beste lens om te filmen: Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM
Voordelen:
- Goede beeldstabilisatie
- Geruisloze autofocus
- Zonnekap tegen flare
- Beschermende coating
- Vaste f/4.0 lichtsterkte
Nadelen:
- Zware lens van 795 gram
- Iets stroever fotograferen
Om goede video’s te maken, is het belangrijk dat je ruime, algemene overzichtsshots kunt afwisselen met scherpe close-ups van je personages. Ook als de hoofdrolspelers in je film zich nog op een ruime afstand bevinden van je goede Canon spiegelreflex.
Met de Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM is dat mogelijk, zonder tussen twee opnames door van lens te moeten wisselen. De hele take kan met één goede lens gebeuren. Zo spaar je tijd uit bij het filmen en bij het monteren nadien. Want alle beelden worden in een vloeiende beweging opgenomen. Daar zorgen de autofocus en beeldstabilisatie voor.
Het glas van deze lens is voorzien van een beschermende coating, waardoor ze minder last heeft van vertekeningen en rare kleuren, wanneer je tegen de zon in filmt. Monteer ook de zonnekap die bij je goede Canon lens zit, om lens flare te voorkomen.
Behalve zon kan de lens tegen spatwater en stof. Ze is ook schokbestendig. Zo kun je in alle omstandigheden filmen. Maar daarnaast kun je met deze veelzijdige lens natuurlijk ook fotograferen. De combinatie van groothoek en telelens met een vaste lichtsterkte f/4.0, zorgt ervoor dat je de EF-lens kunt inzetten voor natuur- en architectuurfoto’s op brandpuntsafstand 24 en geslaagde sportfoto’s of dierenfotografie na het zoomen naar 105 mm.
Objectiefvatting: EF-vatting | Geschikt voor: full frame en APS-C | Type lens: zoomlens | Gewicht: 795 gram
Waar op letten bij het vergelijken
Om camera lenzen te vergelijken zijn er heel wat aspecten en factoren waar je aan moet denken. De vatting, het type lens, de brandpuntsafstand, en het gewicht.
De vatting is belangrijk omdat die bepaalt op welke camera je de lens kunt gebruiken. Het type lens is van belang omdat primelenzen anders werken dan zoomlenzen.
De brandpuntsafstand bepaalt hoeveel je kunt inzoomen en hoe groot het beeld is. En het gewicht is belangrijk omdat het invloed heeft op zowel het dragen van de lens als het fotograferen zelf.
In onze koopgids voor Canon lenzen gaan we hier dieper op in.