Home Koopgids Koopgids: Superzoom camera

Koopgids: Superzoom camera

Waarop letten bij het kopen van een superzoom fototoestel

door Dirk Van den Bossche
0 comment 4 minuten leestijd

Superzoom camera’s zijn een geweldige optie voor fotografen die graag veel verschillende onderwerpen willen vastleggen zonder van lens te wisselen.

Deze camera’s zijn uitgerust met lenzen die een groot zoombereik hebben, waardoor je alles van landschappen tot wilde dieren kunt fotograferen. Maar met zoveel verschillende opties op de markt kan het lastig zijn om de beste superzoom camera te kiezen.

In deze koopgids zullen we enkele belangrijke factoren bespreken waar je op moet letten bij het vergelijken van superzoom camera’s. We zullen kijken naar de verschillende soorten sensoren, lenzen, lichtgevoeligheid, resolutie en extra functies die beschikbaar zijn op deze camera’s. Door deze factoren in overweging te nemen, kun je ervoor zorgen dat je de beste superzoom camera kiest die bij jouw fotografiebehoeften past.

Wil je meteen overgaan naar het kopen, bekijk dan eerst onze volledige superzoom camera vergelijking van 2023.

Type sensor

Het type sensor bepaalt in grote mate de kwaliteit van je foto’s en hoe groot je ze kunt printen. Veel spiegelreflexen zijn uitgerust met een full frame sensor die je foto’s weergeeft zoals dat vroeger het geval was bij een negatief. Kleinere toestellen hebben minder plaats voor een sensor, waardoor daar een kleinere in wordt geplaatst.

De APS-C sensor heeft een cropfactor van 1,5 of 1,6 bij Canon. Micro four thirds sensoren zijn 1,94 keer kleiner dan een full frame. In nog kleinere en lichtere camera’s zit een 1 inch sensor met een cropfactor van 2,7 of een 1/2.3 sensor met factor 5,6. Deze camera’s kun je gemakkelijker meenemen. Maar de foto’s kun je minder uitvergroten zonder kwaliteitsverlies.

Lenzen

De grootte van de beeldhoek wordt bepaald door de lens op je camera. Sommige lenzen hebben een vaste brandpuntsafstand. Bij zoomlenzen verandert de brandpuntsafstand tussen de minimale en de maximale waarde die vooraan op het objectief staat aangegeven.

Een brandpuntsafstand van 50 mm komt overeen met wat je met het blote oog ziet. Kleinere waarden geven een ruimer beeldkader. Ze zijn bedoeld voor weidse landschapsfoto’s en architectuurfotografie. Telelenzen hebben een grotere brandpuntsafstand van meer dan 50 mm.

Daarmee haal je elementen dichterbij, waardoor je ze veel groter in het kader kunt tonen. Tegelijkertijd verdwijnen veel storende elementen uit de achtergrond omdat het beeldkader enger wordt en de nadruk meer op onderwerp in de foto komt te liggen.

Sensor

De beeldsensor is een lichtgevoelige plaat in je camera, waarop het negatieve beeld wordt gevormd. Je kunt het ook zien als een verzameling van emmertjes die dicht op elkaar staan. Ze vullen zich bij de opname in meer of mindere mate met licht. Zo wordt een zwart-wit beeld gevormd.

De processor zet dat negatiefbeeld vervolgens om naar de kleurrijke JPEG die je op het LCD-scherm ziet. De emmertjes op je sensor zijn eigenlijk pixels. Hoe dichter die pixels op elkaar staan, hoe scherper en contrastrijker je foto’s worden. Grotere pixels op de sensor zorgen er dan weer voor dat je minder ruis op je foto’s krijgt. De kleuren worden voller bij een full frame en de foto’s kunnen sterker worden uitvergroot.

Resolutie

De resolutie wordt uitgedrukt in pixels, ofwel het aantal puntjes waaruit de foto wordt opgebouwd in horizontale en verticale richting. Hun dichtheid moet voldoende zijn om een goede print van je foto’s te maken, zonder ruis die het beeld ontsiert. Op een digitaal scherm oogt een foto scherp bij 100 dpi. Maar voor een print heb je 300 dpi nodig.

De minimale resolutie voor een 10 x 15 cm print bedraagt 1.024 x 1.794 pixels. Voor een 13 x 18 cm heb je 1.499 x 2.100 pixels nodig. Bij een A4 loopt dat al op tot 2.396 x 3.599 pixels. Alle camera’s uit ons onderzoek doorstaan probleemloos die test. Zo kun je altijd grote plaatjes printen van de wilde dieren die je op safari op foto hebt vastgelegd.

Extra functies

Het grote zoombereik is het voornaamste voordeel van superzoom camera’s. Maar elke camera kan ook op andere vlakken een verschil maken. Ga na of hij in staat is in 4K te filmen, of enkel full HD of HD-ready video’s maakt. Wanneer je vaak filmt, is het ook handig te achterhalen of je een microfoon op je toestel kunt aansluiten.

En of hij een kantelbaar scherm heeft. Een optische zoeker is het beste om in de blakende zon je fotokader te bepalen. Zo heb je geen last van reflecties op het LCD-scherm. Een elektronische zoeker is ook goed. Maar die wordt even zwart bij het afdrukken, waardoor het net iets moeilijker wordt om snel na elkaar foto’s te nemen.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info