Home Koopgids Koopgids: Videocamera’s

Koopgids: Videocamera’s

Wat is belangrijk bij het vergelijken van videocamera's

door Dirk Van den Bossche
0 comment 3 minuten leestijd

Bij het maken van films en video’s is de camera een onmisbaar instrument. Maar met zoveel verschillende soorten camera’s en specificaties kan het moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. Of je nu een professionele filmmaker bent of gewoon op zoek bent naar een camera om je persoonlijke video’s op te nemen, er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van de juiste camera.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten om op te letten bij het kiezen van een camera voor het maken van films en video’s. Van de grootte van de sensor tot de resolutie en beeldstabilisatie. Bekijk ook onze videocamera-vergelijking waar we je helpen bij het vinden van de juiste videocamera voor jouw behoeften.

Type camera

Het is een ongeschreven wet dat in een ruimere camerabody de grootste sensor past, die de beste kwaliteit van foto’s aflevert. Omdat je die op groot formaat kunt printen zonder ruis en met behoud van scherpte. Dat is belangrijk om weten wanneer je van plan bent om naast films ook foto’s aan te bieden.

Een kleinere videocamera daarentegen ligt beter in de hand en werkt net iets gemakkelijker wanneer je een vlog maakt waarbij je deelneemt aan het evenement en midden in de actie staat. Want een grote camera is zwaarder en plaats je het beste op een statief.

Je moet dan kiezen wat voor films je wilt maken. Koop een goede spiegelreflexcamera met full frame sensor als het jouw bedoeling is om professionele films af te leveren. Een systeemcamera met APS-C sensor is een goed en goedkoper alternatief. Maar weet dat de sensor gevoeliger is voor stof, omdat die niet wordt beschermd door een spiegel.

Een compact camera is nog beter hanteerbaar. Maar de kleine sensor heeft het nadeel dat de kwaliteit van de beelden net iets minder is. Ga op zoek naar het juiste compromis.

Sensor

Het formaat van de sensor speelt een grotere rol bij fotografie dan bij videografie. De scherpte en de details nemen duidelijk toe wanneer je een grotere sensor in je camera hebt, waardoor je foto’s veel sterker kunt uitvergroten en als poster te printen. De videoresolutie zit anders in elkaar. En toch zal de grootte van de sensor ook hier een rol van betekenis spelen.

De scherptediepte in beeld bepaal je door het diafragma te veranderen. Maar bij een grotere sensor is het scherptegebied tot 2 maal minder diep dan bij kleine sensoren. Waardoor het aantal creatieve mogelijkheden in het laatste geval aanzienlijk wordt beperkt.

Wil je een bokeh-effect creëren en de persoon in de voorgrond afbeelden tegen een totaal onscherpe achtergrond, ben je duidelijk beter af met een full frame sensor.

Videoresolutie

De beste videocamera heeft een filmresolutie van minstens 8.840 bij 2.160 pixels. Die ultra HD of 4K kwaliteit wordt gebruikt in bioscopen. Waardoor je je films behalve op een breedbeeldtelevisie ook op een groot scherm kunt tonen.

Full HD met 1.920 bij 1.080 pixels wordt vandaag nog in de meeste huiskamers gebruikt. Maar met het oog op de toekomst, investeer je beter in 4K. Een nog lagere HD of HD ready resolutie is niet aan te raden. Lage resoluties zijn vooral handig als je je video’s alleen op het internet post.

Beeldstabilisatie

Een goede beeldstabilisatie in de camera zorgt ervoor dat je rustige video’s maakt, zonder storende trillingen. Dat is vooral belangrijk wanneer je van plan bent om de filmcamera in de hand te houden. Anders wordt de film vrij onrustig.

Het aantal frames per seconde speelt natuurlijk ook een rol. Voor een goede film heb je minstens 24 fps nodig. Dit volstaat voor gewone handelingen, zoals je die filmt tijdens de meeste ceremonies. Ben je van plan om je op snelle sporten toe te leggen, ga je naar 60 fps.

Vanaf 120 fps heb je de creatieve mogelijkheid om je video’s aanzienlijk te vertragen en in slow motion af te spelen.

You may also like

Deze website maakt gebruik van 1st party cookies. Door onze website te bezoeken ga je akkoord met onze standaard voorwaarden. Aanvaarden Meer info